Αρσάκεια Ιωαννίνων

Επειδή "ὄλβιος ὅστις τῆς ἱστορίας ἔσχε μάθησιν", οι μαθητές και οι μαθήτριες της Α΄ τάξης του Β΄ Αρσακείου Λυκείου Ψυχικού συμμετείχαν στον διαγωνισμό ιστορίας «Κύριος/ Κυρία Ηρόδοτος», που διεξήχθη στο χώρο του σχολείου την Τετάρτη 26/04/2023 (ημιτελικοί) και την Πέμπτη 27/04/2023 (τελικός) υπό την καθοδήγηση των φιλολόγων Αθανασίας Δημητρακοπούλου και Γιάννη Καργάκου.

Αλλά κι επειδή "τα παιδία παίζει", ο διαγωνισμός είχε παιγνιώδη μορφή με τη δημιουργία και την αξιοποίηση του εργαλείου κουίζ της ψηφιακής εκπαιδευτικής πλατφόρμας δραστηριοτήτων Wordwall. Οι ερωτήσεις που περιελάμβανε το κουίζ ήταν ειλημμένες από την Τράπεζα Θεμάτων του ΙΕΠ και αφορούσαν το σύνολο της διδακτέας ύλης της συγκεκριμένης τάξης.

Στόχος της χρήσης του συγκεκριμένου ψηφιακού εργαλείου (κουίζ) ήταν να κάνει ενδιαφέρουσα και ευχάριστη τη διάδραση και την εμπλοκή των μαθητών στη μαθησιακή διαδικασία, παρέχοντας τη δυνατότητα αυτοαξιολόγησης των ιστορικών τους γνώσεων αλλά και άμεσης ανατροφοδότησής τους με την παρουσίαση των αποτελεσμάτων σε πραγματικό χρόνο. Η επανάληψη των μαθητών για τις προαγωγικές εξετάσεις μετατράπηκε σε παιχνίδι, καθώς όλοι ενθουσιάστηκαν και ήθελαν να τερματίσουν πρώτοι για να λάβουν τον πολυπόθητο τίτλο!

Στους ημιτελικούς προκρίθηκαν με ερωτήσεις... "ξαφνικού θανάτου" από κάθε ένα από τα τέσσερα τμήματα της Α΄ Λυκείου οι Βασιλοπούλου Λιζέτα (Α1), Δρυμούση Ναταλία (Α2), Μαυραγάνης Παναγιώτης (Α3), Ποντικάκου Μαρία (Α4). Στον τελικό, οι τέσσερις καλύτεροι ιστορικοί "μονομάχησαν" απαντώντας σε κλιμακούμενης δυσκολίας ερωτήσεις κλειστού τύπου (σωστού-λάθους και πολλαπλής επιλογής) με συγκεκριμένο χρόνο απόκρισης. Το κουίζ προβλήθηκε στην οθόνη του διαδραστικού πίνακα υπό τη μορφή τηλεπαιχνιδιού.

Νικήτρια του διαγωνισμού αναδείχθηκε η μαθήτρια Δρυμούση Ναταλία (Α2), η οποία απέσπασε τον τίτλο «Κυρία Ηρόδοτος» και κέρδισε ως έπαθλο το βιβλίο «Η Ιστορία της Ακρόπολης» του ομότιμου καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Βαλαβάνη Πάνου. Τη δεύτερη θέση έλαβε ο μαθητής Μαυραγάνης Παναγιώτης (Α3), ενώ την τρίτη και τέταρτη θέση, οι μαθήτριες Βασιλοπούλου Λιζέτα (Α1) και Ποντικάκου Μαρία (Α4) αντίστοιχα.