Αρσάκεια Ιωαννίνων

Την Πέμπτη 11 Μαΐου 2023 ομάδα μαθητών τής Β΄ τάξης τού Β΄ Αρσακείου Λυκείου Ψυχικού παρουσίασε στους συμμαθητές της, στο αμφιθέατρο τού β΄ ορόφου, εργασία σχετική με τις επιπτώσεις τής χρήσης καπνού και κάνναβης στην υγεία και, ειδικότερα, στο αναπνευστικό, αναπαραγωγικό, ανοσοποιητικό και νευρικό σύστημα.

Αναφέρθηκαν, επίσης, με στοιχεία οι σοβαροί κίνδυνοι τού παθητικού καπνίσματος και τού ηλεκτρονικού τσιγάρου, αλλά και κάποιες θεραπευτικές επιδράσεις τής χρήσης κάνναβης για νόσους όπως είναι το Alzheimer, η κατάθλιψη, οι καρκίνοι και η σκλήρυνση.

Παρουσιάστηκε, ακόμη, πλήθος επιστημονικών ερευνών που έχουν διενεργηθεί σχετικά με τα θέματα.

Επίσης ο υπεύθυνος καθηγητής κ. Γεώργιος Σχοινάς ερμήνευσε σχετικά βιοστατιστικά δεδομένα, σε μορφή πινάκων και διαγραμμάτων, τα συνέδεσε με γνώσεις που απέκτησαν οι μαθητές στα Μαθηματικά κατά τη διάρκεια τής χρονιάς (π.χ. εκθετική απόσβεση και χρόνος υποδιπλασιασμού ραδιενεργού πολωνίου) και έδωσε απαντήσεις σε πολύ ενδιαφέρουσες ερωτήσεις που έθεσαν τα παιδιά σχετικά με τα υπό παρουσίαση θέματα.

Η συγκεκριμένη παρουσίαση αποτέλεσε μια ακόμη δράση τού Σχολείου που εντάσσεται στο πλαίσιο τής εσωτερικής αξιολόγησης τής σχολικής μονάδας και, συγκεκριμένα, στη θεματική ενότητα «Κάπνισμα» τού σχεδίου δράσης «Φροντίζω το σώμα μου, αγαπώ τον εαυτό μου», με συντονιστή τον καθηγητή Φυσικής Αγωγής και Σύμβουλο Σχολικής Ζωής κ. Ευθύμιο Κάτσικα και υπεύθυνο καθηγητή τον μαθηματικό κ. Σχοινά Γεώργιο.