Αρσάκεια Ιωαννίνων

Με την έναρξη τού σχολικού έτους 2022-2023 η Διεύθυνση τού Β΄ Αρσακείου Λυκείου Ψυχικού σε συνεργασία με τον φιλόλογο κ. Γιάννη Καργάκο αναζήτησε εύκολες και ρεαλιστικές δράσεις για την καλλιέργεια ιστορικής συνείδησης στον μαθητικό πληθυσμό, στο πλαίσιο και συναφούς σχεδίου δράσης αξιολόγησης τής σχολικής μονάδας.

Συγκεκριμένα, η Διευθύντρια κ. Νέλλη Παππά και ο κ. Καργάκος συνεργάστηκαν προκειμένου να βρουν τρόπους ώστε η Ιστορία να είναι ελκυστικότερη στους μαθητές και να γίνει καθημερινό βίωμα.
Η συνεργασία αυτή είχε ως αποτέλεσμα την τοποθέτηση οθόνης 55 ιντσών στον πιο συχνά επισκέψιμο κοινόχρηστο χώρο τού Σχολείου, έξω από το γραφείο καθηγητών και τα γραφεία Διεύθυνσης και Υποδιεύθυνσης.

Η οθόνη επιλέχθηκε και συνδέθηκε ώστε να προβάλλονται κάθε μέρα, μεταξύ άλλων, σύντομα ιστορικά επετειακά ντοκιμαντέρ σχετικά με σημαντικά γεγονότα και προσωπικότητες, που με άμεσο ή έμμεσο τρόπο αφορούσαν στην κάθε ημέρα τού σχολικού βίου.

Τα ντοκιμαντέρ παρήγαγε, έχοντας την επιμέλεια κειμένου, εικόνων και μουσικής, ο κ. Καργάκος. Οι μαθητές τα παρακολουθούσαν στα διαλείμματα και στον ελεύθερο από μάθημα χρόνο. Τ απαρακολουθούσαν όμως και εκπαιδευτικοί και επισκέπτες τού Σχολείου.

Συνολικά, μέσα στη σχολική χρονιά 2022-2023 παρήχθησαν 197 ντοκιμαντέρ με ποικίλα θέματα ελληνικής και παγκόσμιας ιστορίας, των οποίων κατάλογος επισυνάπτεται εδώ.

Η ιστορία όμως συνεχίζεται...
Βλέποντας το ενδιαφέρον μαθητών και εκπαιδευτικών, οι οποίοι συχνά ρωτούσαν τι ντοκιμαντέρ θα προβληθεί στη συνέχεια και οι οποίοι εξέφραζαν απορίες και επαινετικά σχόλια για το περιεχόμενο των ντοκιμαντέρ, η κ. Παππά και ο κ. Καργάκος συναποφάσισαν ότι με το νέο σχολικό έτος 2023-2024 θα υπάρξουν και νέα βίντεο.

Άλλωστε το πλούσιο αυτό υλικό βρίσκεται στη διάθεση των εκπαιδευτικών που μπορούν να το αξιοποιήσουν κατά το δοκούν και στη διδακτική πράξη, ανάλογα με το διδακτικό τους αντικείμενο.

Η όλη προσπάθεια βρήκε και μιμητές. Τρεις ακόμη εκπαιδευτικοί τού Σχολείου, η φιλόλογος κ. Δήμητρα Αγιασοφίτη, η μαθηματικός κ. Ευρυδίκη Τζεφριού και ο φυσικός κ. Λευτέρης Πολίτης, ετοίμασαν μέσα στη χρονιά ντοκιμαντέρ με θέματα συναφή προς την ειδικότητά τους.

Τον Σεπτέμβριο, λοιπόν, με την έναρξη τής νέας σχολικής χρονιάς, τα βίντεο θα είναι ακόμα πιο πολλά.

Ευχαριστίες σε μαθητές και εκπαιδευτικούς,που αγκάλιασαν την προσπάθεια και παρακολουθούσαν με ενδιαφέρον το πλούσιο και πρωτότυπο αυτό εκπαιδευτικό υλικό!