Αρσάκεια Ιωαννίνων

Οι μαθητές της Α’ λυκείου του Β’ Αρσακείου Λυκείου Ψυχικού, στο πλαίσιο της καθιερωμένης διοργάνωσης πολυήμερων εκδρομών που συνδυάζουν γνώση και αναψυχή, επισκέφθηκαν από τις 2 έως και τις 4 Μαΐου τον Βόλο και το Πήλιο.

Έδρα της εκδρομής ήταν η όμορφη πόλη του Βόλου, όπου τα παιδιά επισκέφθηκαν, μεταξύ άλλων, μουσεία γνωστά ανά την Ελλάδα: το μουσείο πλινθοκεραμοποιίας Τσαλαπάτα, καθώς και το αρχαιολογικό μουσείο. Εκεί ξεναγήθηκαν στα εκθέματα και τους χώρους και είχαν την ευκαιρία να θέσουν ενδιαφέροντα ερωτήματα στους ξεναγούς. Μαθητές και εκπαιδευτικοί είχαν επίσης τη χαρά να ζήσουν μια διαφορετική εμπειρία, κάνοντας μια περιήγηση στο γραφικό χωριό του Πηλίου, τις Μηλιές, με το παραδοσιακό τρενάκι που συνέδεε κάποτε όλους τους οικισμούς με την πόλη του Βόλου. Επισκέφθηκαν επίσης τη Μακρυνίτσα και την Πορταριά, όπου είχαν τη χαρά να χαλαρώσουν και να ανταλλάξουν εμπειρίες στις όμορφες πλατείες των χωριών. Τους μαθητές και τις μαθήτριες συνόδευσαν οι εκπαιδευτικοί: Μαρία Παππά, Ανδρέας Τζανετής, Κατερίνα Τσιχλή, Βαγγέλης Ζεβόλης και Νάνσυ Δημητρακοπούλου.


Η εκδρομή της Β’ λυκείου που πραγματοποιήθηκε στη Λευκάδα την ίδια περίοδο ολοκληρώθηκε κι αυτή με επιτυχία. Την πρώτη μέρα μαθητές και συνοδοί επισκέφθηκαν την Παπαχαραλάμπειο Κεντρική Βιβλιοθήκη της Ναυπάκτου, δωρεά του Ελληνοαμερικάνου ομογενούς, Δημητρίου Παπαχαραλάμπους και περιηγήθηκαν στο λιμάνι της πόλης. Συνεχίζοντας για Λευκάδα, επισκέφθηκαν για προσκύνημα τη μονή Φανερωμένης. Τη δεύτερη μέρα επισκέφθηκαν τον ποταμό Αχέροντα και ξεναγήθηκαν, εν συνεχεία, στο Νεκρομαντείο, όπου οι ζωντανοί ζητούσαν από τους νεκρούς, φίλους και συγγενείς, χρησμούς, μετά από προπαρασκευή και κάθαρση. Την τρίτη και τελευταία μέρα ξεναγήθηκαν στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Λευκάδας (τέσσερις αίθουσες με ευρήματα παλαιολιθικών 200.000-35.000 π.Χ., καθώς και Ύστερων Ρωμαϊκών χρόνων). Μέσα από τα ευρήματα σκιαγραφούνται πτυχές της δημόσιας ζωής, της οικονομίας, της λατρείας, αλλά και τα ταφικά έθιμα της περιοχής. Συνέχισαν με το μουσείο Άγγελου Σικελιανού που στεγάζεται στο διώροφο σπίτι, όπου ο ποιητής πέρασε την παιδική του ηλικία και φιλοξενεί εκθέματα για τη ζωή και το έργο του και βιντεοταινίες για την αναβίωση των δελφικών εορτών με τη χρηματοδότηση της συζύγου του Εύας Πάλμερ. Με ενδιάμεσο σταθμό την Πρέβεζα, οι εκδρομείς πήραν τον δρόμο της επιστροφής για την Αθήνα, «πλούσιοι με όσα κέρδισαν στον δρόμο». Οι καθηγητές που συνόδευσαν ήταν οι εξής: Σοφία Ραπτάκη (Υποδιευθύντρια), Μάκης Κάτσικας, Δήμητρα Αγιασοφίτη, Γιώργος Δεσποτόπουλος, Ευρυδίκη Τζεφριού και Αντώνης Παπαχρήστου.