Αρσάκεια Ιωαννίνων

Με γνώμονα την έγκυρη και αξιόπιστη πληροφόρηση των μαθητριών και των μαθητών μας σχετικά με τα πανεπιστημιακά τμήματα, η Συμβουλευτική Υπηρεσία Σχολικού και Επαγγελματικού Προσανατολισμού τής Φ.Ε. φιλοδοξεί να ενισχύσει περαιτέρω τη διασύνδεση και να ενδυναμώσει τη συνεργασία των Σχολείων μας με τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

Στο πλαίσιο αυτό, 27 απόφοιτοι τής Α΄ και τής Β΄ τάξης των  Α΄ και Β΄ Αρσακείων Λυκείων  Ψυχικού συμμετέχουν, από τη Δευτέρα 19 Ιουνίου 2023, σε πρόγραμμα θερινών σχολείων, το οποίο υλοποιείται από το Τμήμα Βιολογίας τού Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, υπό την ευθύνη της καθηγήτριας Ανοσολογίας κ. Ουρανίας Τσιτσιλώνη.

Το πρόγραμμα θα διαρκέσει έως την Παρασκευή 21 Ιουλίου 2023.

Αναλυτικότερα, κατά τη διάρκεια τής εβδομαδιαίας συμμετοχής τους στο πρόγραμμα, οι μαθήτριες και οι μαθητές έχουν την ευκαιρία:

• Να συμμετάσχουν ενεργά στα ακόλουθα εργαστήρια:

1.Κυτταροκαλλιέργειες,
2.Κυτταρομετρία ροής (ανάλυση δειγμάτων μυελού των οστών ασθενών),
3.PCR-Αλυσιδωτή Αντίδραση Πολυμεράσης,
4. Ηλεκτροφορήσεις.

Τα εργαστήρια υλοποιούνται από την κ. Ουρανία Τσιτσιλώνη, καθηγήτρια Ανοσολογίας, τον κ. Σπυρίδωνα Ευθυμιόπουλο, καθηγητή Νευροβιολογίας, και την κ. Παναγιώτα Παπαζαφείρη, αναπληρώτρια καθηγήτρια Φυσιολογίας Ζώων.

• Να παρακολουθήσουν σεμινάρια με ποικίλη θεματολογία.

• Να ξεναγηθούν στο Μουσείο Ζωολογίας τού Πανεπιστημίου Αθηνών από την τελειόφοιτη φοιτήτρια τού Τμήματος κ. Χριστίνα Δασκαλάκη.
Το Μουσείο Ζωολογίας έχει ζωή 160 ετών και είναι το πρώτο και πληρέστερο τού είδους του στην Ελλάδα, αφού περιλαμβάνει πλούσιες συλλογές ζώων και εντόμων από την Ελλάδα και ολόκληρη την υφήλιο.

• Να παρευρεθούν σε παρουσιάσεις διπλωματικών εργασιών προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών.

• Να παρατηρήσουν τη διεξαγωγή των εξετάσεων στο αμφιθέατρο.

• Να έχουν πρόσβαση σε βάσεις δεδομένων για αναζήτηση βιβλιογραφίας.

Η συμμετοχή των μαθητών μας στα θερινά εργαστήρια τού Τμήματος Βιολογίας αποτελεί φυσική συνέχεια τής παρακολούθησης των ημερίδων που πραγματοποιεί η Υπηρεσία Σχολικού και Επαγγελματικού Προσανατολισμού τής Φ.Ε., με θέμα: «Σπουδές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση».

Ταυτόχρονα, συμβάλλει στην άμεση επαφή των μαθητών μας με τον πραγματικό κόσμο τού Πανεπιστημίου. Στόχος μας είναι, τα επόμενα χρόνια, να αναπτυχθεί συνεργασία και με άλλα πανεπιστημιακά τμήματα, διαφόρων επιστημονικών αντικειμένων, με τη συμμετοχή περισσοτέρων μαθητριών και μαθητών των Σχολείων μας.

Την ευθύνη για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση τής προετοιμασίας και τής συμμετοχής των μαθητών μας στα θερινά σχολεία τού Τμήματος Βιολογίας Ε.Κ.Π.Α. είχαν εκ μέρους των Συμβουλευτικών Υπηρεσιών ο κ. Παντελής Κατηνιώτης, καθηγητής - Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού, MSc, PhD, και η κ. Κατερίνα Σουφλιά, καθηγήτρια - Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού, MSc, και εκ μέρους των Σχολείων η Διευθύντρια τού Α΄ Λυκείου κ. Αμαλία Μαυροειδή και η Διευθύντρια τού Β΄ Λυκείου δρ Νέλλη Παππά.