Αρσάκεια Ιωαννίνων

Ο Σύλλογος Καθηγητών τού Β΄ Αρσακείου Λυκείου Ψυχικού και η Διευθύντρια Κ. Νέλλη Παππά οργάνωσαν επίσκεψη, στις 13 Ιουλίου 2023, στην ομαδική εικαστική έκθεση «Σὲ γνωρίζω ἀπὸ τὴν ὄψι: Πρόσωπα τού ’21» τού Εθνικού Ιστορικού Μουσείου.

Στην κεντρική αίθουσα τής Παλαιάς Βουλής γονείς, μαθητές και καθηγητές υποδέχτηκε η δρ Χαρίκλεια Δημακοπούλου, συγγραφέας, βιβλιοκριτικός, ιστορικός των Θεσμών και γενική γραμματέας τής Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας τής Ελλάδος.

Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο ιδρύθηκε το 1884 από την Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος, η οποία από τη σύστασή της, το 1882, άρχισε το έργο τής συλλογής ιστορικού υλικού και τής έκθεσης μνημείων τού ιερού αγώνα.

Η κ. Δημακοπούλου ανέφερε πως πολλά από τα εκθέματα τα έχουν δωρίσει οι ίδιοι οι αγωνιστές ή οι απόγονοί τους έχοντας συνείδηση του τι έχουν πετύχει και τού τι ήθελαν να μείνει.
Και αυτό που πέτυχαν, τόνισε, δεν είναι η δημιουργία έθνους, είναι απλώς ανάκτηση δικαιωμάτων: τής αξιοπρέπειας, τής ιδιοκτησίας, τής περιουσίας... τής ελευθερίας!
Διευκρίνισε ότι υπάρχουν προσωπογραφίες στημένες, υπάρχουν όμως και προσωπογραφίες που είναι καμωμένες από ιδέες, από περιγραφές που υπάρχουν σε βιβλία και στα δημοτικά μας τραγούδια ή από περιγραφές ανθρώπων που είχαν γνωρίσει τους αγωνιστές, ακόμη και από εγγόνια που τους έμοιαζαν πολύ, όπως στην περίπτωση τής Μπουμπουλίνας.

Το ενδιαφέρον στη συγκεκριμένη έκθεση, είπε, βρίσκεται στη διάσταση μεταξύ τού ηρωικού και τού ανθρώπινου πορτρέτου και έφερε ως παράδειγμα την απεικόνιση τού Κολοκοτρώνη ως ήρωα με την περικεφαλαία, που εκτίθεται δίπλα στη νεκρική του μάσκα.
Παρά τη φθορά τής ηλικίας όμως, τα βασικά χαρακτηριστικά τής μάσκας ήταν ίδια με τού πορτρέτου και σε αυτά βασίστηκαν σύγχρονοι διακεκριμένοι Έλληνες εικαστικοί για να φτιάξουν τα έργα τους, προσπαθώντας να αγγίξουν την ανθρώπινη διάσταση των αγωνιστών αλλά και απλών ανθρώπων τής Ελληνικής Επανάστασης.

Στη συνέχεια, στον χώρο της έκθεσης, μας ξενάγησε η κ. Παναγιώτα Παναρίτη, επιμελήτρια τού Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, η οποία με πάθος και ευφράδεια συνέδεε τα πορτρέτα, τις γραπτές και προφορικές μαρτυρίες και τα γεγονότα τής εποχής με τη σύγχρονη εικαστική απεικόνιση.

Η έκθεση είχε και λογοτεχνικό ενδιαφέρον, αφού η ποίηση τού εθνικού μας ποιητή Διονύσιου Σολωμού συνδυαζόταν με τα εκθέματα, καθώς και με αποσπάσματα έργων νεότερων και σύγχρονων ποιητών.
Έτσι, αναδείχθηκε η άρρηκτη σύνδεση τής ποίησης με την ιστορία και η διαχρονική λειτουργία της ως μέσου αναστοχασμού τού Ελληνικού Αγώνα τής Ανεξαρτησίας σε μεταγενέστερες περιόδους.

Η επίσκεψη, την οποία επιμελήθηκε στις λεπτομέρειες ο φιλόλογος κ. Γιάννης Καργάκος, αποτέλεσε άριστη ευκαιρία για την συνύπαρξη γονέων, εκπαιδευτικών και μαθητών σε ένα περιβάλλον εκτός Σχολείου, καθώς και για την ανταλλαγή απόψεων και πληροφοριών με αφορμή το πλούσιο υλικό τής έκθεσης.