Αρσάκεια Ιωαννίνων

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αρχιτεκτονικής, η οποία γιορτάζεται κάθε χρόνο την πρώτη Δευτέρα τού Οκτωβρίου και αποτελεί πρωτοβουλία τής Διεθνούς Ένωσης Αρχιτεκτόνων, με σκοπό την ανάδειξη τού έργου μεγάλων αρχιτεκτόνων, οι μαθητές και οι μαθήτριες τής Α΄ τάξης τού μεσαίου Τμήματος Γερμανικών τού Β΄ Αρσακείου Λυκείου Ψυχικού πληροφορήθηκαν για τη σημασία αυτής τής ημέρας και γνώρισαν μια σπουδαία γερμανική αρχιτεκτονική σχολή, η οποία ασκησε μεγάλη επιρροή σε ολόκληρο τον κόσμο.

Συγκεκριμένα, οι μαθητές και οι μαθήτριες ήρθαν σε επαφή με τη μεγάλης σημασίας καλλιτεχνική και αρχιτεκτονική Σχολή τού Bauhaus, η οποία δημιουργήθηκε το 1919 από τον Walter Gropius στη Βαϊμάρη, μίλησαν για τη ζωή και το έργο τού Gropius και θαύμασαν ελληνικά κτήρια, έργα τού Gropius, όπως η Αμερικανική Πρεσβεία, ένα χαρακτηριστικό «κυβιστικό» κτήριο.

Βασικός στόχος αυτής τής δράσης ήταν η πρακτική και προσωπική εξοικείωση με τις βασικές αρχές τού κινήματος τού Bauhaus. Με την καθοδήγηση τής καθηγήτριάς τους κ. Δανάης Κουτρομάνου οι μαθητές/-τριες ασχολήθηκαν με τη θεωρία των χρωμάτων και των σχημάτων και ταυτόχρονα με τη ζωγραφική των σημαντικών καλλιτεχνών, δασκάλων τού Bauhaus και πρωτοπόρων τής αφηρημένης τέχνηςWassily Kandinsky και Paul Klee.

Τέλος, αφού παρατήρησαν επιλεγμένα έργα των δύο καλλιτεχνών και εξέτασαν την επίδραση και την εκφραστικότητα των χρωμάτων και σχημάτων, δημιούργησαν στη συνέχεια τη δική τους εκδοχή σε κολλάζ.