Αρσάκεια Ιωαννίνων


Τα πιο μεγάλα, κεραυνοβόλα, σχεδόν φιλοσοφικής πνοής ερωτήματα βγαίνουν από τα στόματα των παιδιών: «γιατί πρέπει να πηγαίνουμε σχολείο;». Δύσκολο να δώσουμε ουσιαστική και, προ πάντων, πειστική απάντηση σε ένα παιδί για ένα τόσο θεμελιώδες ερώτημα. Η αλήθεια της απάντησης βρίσκεται κρυμμένη στον πυρήνα του σχολικού «μυστηρίου».

Σήμερα στην εποχή της «ψηφιακής εποχής», θα λέγαμε στον Μαθητή που έχουμε απεναντί μας το εξής: πηγαίνεις Σχολείο για να συνάψεις δεσμό με την Γνώση. Να έρθεις σε επαφή μαζί της, να την ερωτευθείς, να την αγαπήσεις και να την κάνεις ισόβιο σύντροφο και κτήμα σου. Πηγαίνεις σχολείο για να βιώσεις το μυστήριο της «κοινωνίας της γνώσης». Και η «κοινωνία της γνώσης» είναι πάντα πληθυντικού αριθμού. Προϋποθέτει την φυσική και πνευματική παρουσία, την όσμωση, την διάδραση με το «άλλο» και με τους άλλους, προ πάντων, τους «δασκάλους» και τους «συμμαθητές».

Μόνο μέσα από αυτήν την πνευματική πληθυντικότητα η «κοινωνία της γνώσης» μπορεί να τελειωθεί, ώστε στο μέλλον να είναι σε θέση να καρποφορήσει. Γιατί η αποστολή της γνώσεως είναι και πάλι η Κοινωνία. Η διατήρηση και διαιώνισή της. Πηγαίνεις λοιπόν σχολείο για να μεταλάβεις την δωρεά αυτής της πνευματικής κοινωνίας, για να γίνεις «αθλητής» του πνεύματος, για να εξελιχθείς σε επιστήμονα-άνθρωπο-πολίτη του αύριο, με τον τρόπο που μπορείς. Η πνευματικότητα της γνώσης, αυτό που λέμε “παιδεία”, είναι που κάνει αυτήν την τριάδα αδιαίρετη. Χωρίς την συνεκτική ύλη της παιδείας, η φυσική κοινωνία δεν μπορεί να σταθεί. Χωρίς παιδεία υπάρχει ο κίνδυνος της αποδόμησης και της κατάρρευσης.

Και ένα μυστικό: Η παιδεία δεν είναι μια κακιά, άσχημη και βαρετή γριά. Αυτήν την εντύπωση μπορεί σήμερα να προκαλεί η εξωτερική εικόνα της. Το κέλυφός της. (Κανείς πότε δεν είπε πως η κυρα-Εκπαίδευση είναι καλλονή…). Tα φαινόμενα όμως απατούν. Αν μπορέσει κανείς να αφαιρέσει το κέλυφος αυτό, θα αντικρίσει από μέσα να προβάλλει μια θεσπέσια μορφή εξαιρέτου κάλλους. Θα άξιζε κανείς, έστω και για μια στιγμή, στη σχολική ζωή του να βιώσει την θαυμαστή αποκάλυψη ενός τέτοιου θεϊκού πλάσματος. Θα τον στοιχειώνει για μια ζωή!

Αδράξτε την ευκαιρία...!

Καλή σχολική χρονιά!

001