Αρσάκεια Ιωαννίνων

Ακολουθώντας μια πετυχημένη πρακτική τού Β΄ Αρσακείου Λυκείου Ψυχικού, η Διεύθυνση, σε συνεννόηση με τη δρα Μαριλένα Καραμπατέα, φιλόλογο-υπεύθυνη ξεναγήσεων τής Φ.Ε., οργάνωσε για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά βιωματική διδασκαλία τής Ιστορίας Α΄ λυκείου, την Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2023, στο αμφιθέατρο τού 2ου ορόφου. Με πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό η κ. Καραμπατέα μίλησε, σε ανά δύο τμήματα τη φορά, στους μαθητές και τις μαθήτριες και επικεντρώθηκε σε σημαντικούς σταθμούς στην ανάπτυξη των πρώτων οργανωμένων κοινωνιών κατά τους προϊστορικούς χρόνους.

Οι μαθητές/μαθήτριες παρακολούθησαν βίντεο, που παρουσίαζε παραστατικά και εύληπτα μια σύντομη ιστορία τής γραφής, και ένα δεύτερο για τον τρόπο με το οποίο το φυτό πάπυρος μετατρέπεται σε γραφική ύλη.
Επίσης, οι μαθητές επισκέφθηκαν εικονικά το εσωτερικό τής μεγαλύτερης πυραμίδας στην Αίγυπτο και έμαθαν πώς γινόταν η ταρίχευση των νεκρών.

Στη συνέχεια εστίασαν σε προϊστορικά αρχαιολογικά κατάλοιπα από τον ελλαδικό χώρο: στον νεολιθικό οικισμό στο Διμήνι τού Βόλου και στην Πολιόχνη τής Λήμνου, που θεωρείται το αρχαιότερο αστικό κέντρο. Συνόψισαν τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά και επιτεύγματα των τριών πολιτισμών που αναπτύχθηκαν στην Ελλάδα κατά την εποχή τού χαλκού (Κυκλαδικού, Μινωικού και Μυκηναϊού Πολιτισμού) και εστίασαν στις μεταξύ τους σχέσεις και στην ερμηνεία των ανασκαφικών ευρημάτων από τη σύγχρονη αρχαιολογική έρευνα.

Η κ. Καραμπατέα ανανέωσε το ραντεβού με τους μαθητές μας για όταν θα έχει ολοκληρωθεί η ύλη τής Ιστορίας μέχρι και την κλασική εποχή.