Αρσάκεια Ιωαννίνων

Το Β΄ Αρσάκειο Λύκειο Ψυχικού, στο πλαίσιο τού προγράμματος στο οποίο συμμετέχει: «Σχολεία-Πρέσβεις τού Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», πραγματοποιεί ποικίλες δράσεις σχετικά με τις ευρωπαϊκές εκλογές 2024.
Στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών αυτών δραστηριοτήτων, οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα μαθητές/μαθήτριες επισκέφθηκαν τη Βουλή των Ελλήνων με τη συνοδία τής Διευθύντριας  κ. Νέλλης Παππά και τής καθηγήτριας Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών κ. Δήμητρας Χατζηαγγελάκη.

Στη διάρκεια τής διαδρομής των μαθητών προς το ελληνικό κοινοβούλιο η κ. Δ. Χατζηαγγελάκη, με αφορμή την επικείμενη επίσκεψη, έκανε σύντομη αναφορά στην ιστορία τού κτηρίου τής Βουλής, στις αρμοδιότητες τού θεσμικού αυτού οργάνου, στην αρχή διάκρισης των εξουσιών, στη σκοπιμότητα διασταύρωσης των λειτουργιών, καθώς κααι στην οργάνωση και τη λειτουργία της.

Τους μαθητές υποδέχτηκαν αρμόδιοι υπάλληλοι τής βουλής που τούς οδήγησαν στο εσωτερικό τού κτηρίου, όπου εντεταλμένη ξεναγός τούς ξενάγησε στις αίθουσες τής Βουλής. Αρχικά επισκέφθκαν την αίθουσα των συνεδριάσεων τής ολομέλειας τής βουλής, όπου, καθισμένοι στα έδρανα, οι μαθητές ενημερώθηκαν λεπτομερώς για τη στενή σύνδεση τού κτηρίου με την ιστορία τού σύγχρονου ελληνικού κράτους και τον τρόπο λειτουργίας τής βουλής

Στη συνέχεια οι μαθητές και οι καθηγήτριές τους περιηγήθηκαν στο Περιστύλιο, την Αίθουσα των Τροπαίων, την Αίθουσα των Υπασπιστών και στο Ηρώον τού Αγώνα. 
Επισκέφθηκαν, επίσης, την έκθεση «Αντικρίζοντας την Ελευθερία! Στη Βουλή των Ελλήνων, 2 αιώνες μετά».
Η έκθεση αξιοποιεί τεκμήρια και κειμήλια υψηλής ιστορικής και καλλιτεχνικής αξίας, προκειμένου να ανασυνθέσει νοηματικά και συγκινησιακά το υπέρτατο αγαθό τής Επανάστασης τού 1821, την Ελευθερία, παρουσιάζοντας στους επισκέπτες τα γεγονότα που οδήγησαν στην κατάκτησή της.
Η συγκεκριμένη έκθεση διαθέτει ψηφιακές εκπαιδευτικές δραστηριότητες και κάνει χρήση τής εικονικής πραγματικότητας. 

Οι μαθητές και οι μαθήτριες ενθουσιάστηκαν με την επίσκεψη αυτή και συνειδητοποίησαν ότι η Βουλή των Ελλήνων είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία τής Ελλάδας και αποτελεί διαχρονικό σύμβολο και μέρος τής συλλογικής μνήμης. Ο κοινοβουλευτισμός είναι συστατικό στοιχείο τού δημοκρατικού πολιτεύματος  αλλά και τού δυτικού ευρωπαϊκού πολιτισμού.
Γι' αυτό, με το βλέμμα στραμμένο στις αξίες τής Δημοκρατίας, προσβλέπουμε όλοι στις ευρωπαϊκές εκλογές τού 2024.