Αρσάκεια Ιωαννίνων

Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα εμπειρία είχαν την ευκαιρία να ζήσουν οι μαθητές των Πολυτεχνικών Τμημάτων (Γ΄3, Γ΄4) τού Β΄ Αρσακείου Λυκείου Ψυχικού κατά τη διάρκεια τής επίσκεψης που πραγματοποιήθηκε, την Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2023, στο Γεωπάρκο Unesco Λαυρεωτικής, όπου γνώρισαν μέρη με ιδιαίτερο γεωλογικό ενδιαφέρον.

Εκεί ξεναγήθηκαν από τον κ. Πάνο Κουρούτσο, υποψήφιο διδάκτορα τού Γεωλογικού τμήματος τού Πανεπιστημίου Πατρών, ο οποίος με το πάθος, τον ενθουσιασμό και την επιστημονική του κατάρτιση κατάφερε να μυήσει τα παιδιά στη μαγεία τής Γεωλογίας. Η επίσκεψη στο αρχαίο θέατρο Θορικού, στις στοές των μεταλλείων και στο Ορυκτολογικό Μουσείο έφεραν σε επαφή τους μαθητές με τον πλούσιο ορυκτό πλούτο τής περιοχής και τα κυριότερα χαρακτηριστικά τής μεταλλοφορίας της.

Σε όλη τη διάρκεια τής ξενάγησης τα παιδιά συμμετείχαν με τις απορίες τους, τα εύστοχα σχόλιά τους και, κυρίως, με τον πηγαίο ενθουσιασμό τους. Μέσα από αυτό το συναρπαστικό ταξίδι στον χρόνο, από την αρχαιότητα ώς τις μέρες μας, και στον χώρο, ανακάλυψαν άλλη μια από τις ιδιαίτερες εκφάνσεις τής ομορφιάς και τού πολυδιάστατου πολιτισμού τής χώρας μας, καθώς και την αξιοθαύμαστη επινοητικότητα των κατοίκων της.

Τους μαθητές συνόδευσαν οι φιλόλογοι κ. Μαρία Βενετή και Μαρία Μπουζινέλου, καθώς και η υπεύθυνη τού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας τής ΦΕ κ. Φανή Τριπολιτσιώτου, η οποία σε συνεργασία με το Σχολείο οργάνωσε την επίσκεψη.

Ακολουθούν οι εντυπώσεις μιας μαθήτριάς μας που συμμετείχε στη διδακτική επίσκεψη στο Λαύριο:

«Η εκδρομή μας στο Γεωπάρκο του Λαυρίου ήταν μια εξαιρετική ευκαιρία να δούμε ένα πανέμορφο μέρος και να αντιληφθούμε τις αμέτρητες εφαρμογές των γνώσεων του επιστημονικού πεδίου που έχουμε επιλέξει. Οι υπεύθυνοι-επιστήμονες, που μάς ξενάγησαν στο Γεωπάρκο, μάς μετέδωσαν όχι μόνο ενδιαφέρουσες πληροφορίες σχετικά με την ιστορία της Λαυρεωτικής και την μελέτη πετρωμάτων, αλλά και το πάθος τους για την επιστήμη της Γεωλογίας. Έτσι και εμείς ταξιδέψαμε μαζί τους πίσω στον χρόνο, αναλογιστήκαμε την επιμονή και την αγάπη που απαιτούσε η μελέτη του υπεδάφους, ειδικά όταν οι επιστήμονες δεν διέθεταν τα σύγχρονα εργαλεία, και ανακαλύψαμε πώς η ανακάλυψη του ορυκτού πλούτου έχει επηρεάσει την πορεία της ελληνικής ιστορίας. Ήταν μια υπέροχη εμπειρία για όλους μας!»  Βάββα Ήλιδα, Γ΄3.