Αρσάκεια Ιωαννίνων

Ο Βενιαμίν Φραγκλίνος έλεγε πως χωρίς έναν κώδικα κοινά αποδεκτών αρχών και αξιών δεν μπορεί να αναπτυχθεί Οικονομία...

Αυτό, με άλλα λόγια, τόνισε ο κ. Κωνσταντίνος Καμινάκης, καθηγητής τού Τμήματος Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας τού Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών σε διάλεξή του, την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2023.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες τής Β΄ τάξης τού Β΄ Αρσακείου Λυκείου Ψυχικού, που θα ακολουθήσουν το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών στην Γ΄ λυκείου, όχι μόνο επιβεβαίωσαν μέσα τους την επιλογή τής επιστήμης τής Οικονομίας, αλλά και συνειδητοποίησαν ότι το μάρκετινγκ, συγκεκριμένα, δεν είναι μόνο επιστήμη αλλά και τέχνη. Τέχνη, διότι προϋποθέτει το άγγιγμα συναισθηματικών χορδών τού αγοραστικού κοινού, αλλά όχι με αγοραίο, δηλαδή, χυδαίο ή ανήθικο τρόπο...

Ο κ. Καμινάκης επαναλάμβανε, σε όλη τη διάρκεια τής διαλεξής του, εμφατικά ότι καμία τεχνική τού μάρκετινγκ δεν αποδίδει, τουλάχιστον μακροπρόθεσμα, εάν το προϊόν δεν έχει αξία. Τόνιζε στους φοιτητές, που παρακολουθούσαν το μάθημά του, και στους μαθητές μας πως η εμπορική επιτυχία προϋποθέτει την αξία τού παραγόμενου προϊόντος και τού παράγοντος εμπόρου. «Παράγουμε αξία. Ο ακέραιος αργά ή γρήγορα κερδίζει». Και ακεραιότητα σημαίνει και ευρυμάθεια: «όλα τα μαθήματα είναι χρήσιμα, είπε, απευθυνόμενος στους μαθητές μας, διότι διαμορφώνουν εγκέφαλο και τρόπο σκέψης».

Τόνισε, επίσης, ότι το μάρκετινγκ δεν είναι μόνο διαφήμιση, όπως πολλοί εσφαλμένα νομίζουν, αλλά, κυρίως, έρευνα και προσχεδιασμός. Η αλαζονεία τής επιτυχίας, τόνισε, οδηγεί στην επανάπαυση ακόμη και οικονομικούς κολοσσούς, που, επειδή δεν ερεύνησαν, έχασαν.

Μια άλλη αρετή τού "επιχειρείν" είναι η προσαρμοστικότητα: η όποια επιτυχία, επεσήμανε, δεν διαρκεί χωρίς την ικανότητα προσαρμογής. Και έφερε ως παράδειγμα παράδειγμα διεθνούς βεληνεκούς εταιρεία παραγωγής κινητών τηλεφώνων που δεν υπάρχει πια, διότι δεν μεγάλωσε τις οθόνες των τηλεφώνων της...
Σημαντικό, όμως, για τους επενδυτές είναι και το σταθερό περιβάλλον, ζητούμενο, ακόμη, στην πατρίδα μας.

Ο κ. Καμινάκης έκλεισε τη διάλεξή του παρουσιάζοντας στους φοιτητές του το Σχολείο μας, το οποίο απέσπασε θερμό χειροκρότημα για την ευπρέπεια και άψογη στάση των μαθητών του στο πρώτο τους πανεπιστημιακό μάθημα.

Στο τέλος τής επίσκεψής μας στο ΟΠΑ ο κ. Καμινάκης παρουσίασε στους 29 μαθητές μας το Πρόγραμμα Σπουδών τού Τμήματος Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας τού ΟΠΑ και τους πληροφόρησε τεκμηριωμένα για τις επαγγελματικές προοπτικές που ανοίγονται στους αποφοίτους τού τμήματος.

Τους μαθητές συνόδευσαν οι φιλόλογοι κ.  Ιωάννης Λιγνάδης και Ιωάννης Καργάκος.