Αρσάκεια Ιωαννίνων

Το Β΄ Αρσάκειο Λύκειο Ψυχικού συμμετείχε στο 3ο Μοντέλο Ηνωμένων Εθνών, που διοργάνωσε το βρετανικό σχολείο St Catherine’s, στις 10 και 11 Φεβρουαρίου 2024, στην Αθήνα. Στο συνέδριο, με κεντρικό θέμα “Post-War Societies” ("Μεταπολεμικές Κοινωνίες"), συμμετείχαν μαθητές από διάφορα ελληνικά και ξένα σχολεία.

Μαθητές από την Α΄και Β΄ τάξη τού Σχολείου μας εκπροσώπησαν την Κροατία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Νότιο Σουδάν σε διάφορες επιτροπές, μεταξύ αυτών στην Επιτροπή Αφοπλισμού και Διεθνούς Ασφάλειας, στην Επιτροπή Οικονομικών Θεμάτων, στην Επιτροπή Κοινωνικών Θεμάτων, στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ.λπ..

Ορισμένα από τα θέματα που συζητήθηκαν στις επιτροπές ήταν, μεταξύ άλλων, η παράνομη διακίνηση όπλων, η μελλοντική εφαρμογή τής τεχνολογίας "blockchain" σε θέματα οικονομικού ενδιαφέροντος, η προστασία των δικαιωμάτων των αυτόχθονων πληθυσμών, η κατάσταση στο Κόσοβο, καθώς και τα ηθικά και άλλα ζητήματα που προκύπτουν από τη χρήση τής τεχνολογίας επεξεργασίας γονιδιώματος.

Οι μαθητές που έλαβαν μέρος ήταν οι: Καρτέρης Παύλος-Νικηφόρος (Β΄ τάξη) και Αθανασοπούλου Αθηνά, Αρχοντάκης Μιχαήλ, Βαγγελάτου Σταυρούλα, Γεωργιάδης Παναγιώτης, Μουζιούρα Ελένη, Μπρέμς Αλέξανδρος, Νικηφόρου Αικατερίνη-Κωνσταντία, Νούσα Ελένη-Ιωάννα, Ούλμαν-Δερνιτσιώτης Λεωνίδας, Παλλαντζάς Αθανάσιος, Πανταζάτου-Λιβιέρ Αγγελική, Πουφινά Αγγελική, Σαχάς Ιωάννης, Τζαμτζής Ανδρέας, Τομπούλογλου Γρηγόριος- Χρήστος και Χαραλαμπάκης Εμμανουήλ (Α΄ τάξη).

Οι μαθητές μας προετοιμάστηκαν κατάλληλα για το συνέδριο, κάνοντας έρευνα για τα θέματα των επιτροπών τους στο διαδίκτυο και αντλώντας πληροφορίες από τον ελληνικό αλλά και από τον ξένο Τύπο, και εργάστηκαν με επαγγελματισμό τόσο κατά την προετοιμασία τους όσο και κατά την παρουσία τους στο συνέδριο. Η γλώσσα τού συνεδρίου ήταν η Αγγλική.

Τους μαθητές προετοίμασαν και συνόδευσαν οι καθηγήτριες τού Αγγλικού Τμήματος και υπεύθυνες των ευρωπαϊκών προγραμμάτων κ. Δαφνή Μαρία-Φωτεινή και Παππά Μαρία.