Αρσάκεια Ιωαννίνων

Τα διήμερα 19-20 Ιανουαρίου και 9-10 Φεβρουαρίου 2024 επισκέφθηκαν το Β΄ Αρσάκειο Λύκειο Ψυχικού οι κ. Μαρία Λουίζα Ανδριακοπούλου και Ευγενία Σαρίδου, ιδρυτικά μέλη τής εταιρείας διαμεσολάβησης "ΔΙΑΛΟΓΟΣ", δικηγόροι, διαπιστευμένες διαμεσολαβήτριες και εκπαιδεύτριες διαμεσολαβητών, και πραγματοποίησαν επιμορφωτικό σεμινάριο με τίτλο «Επιλύοντας τις συγκρούσεις μέσω τής Σχολικής Διαμεσολάβησης», στο πλαίσιο δράσης τής Εσωτερικής Αξιολόγησης τού Σχολείου μας. 

Το σεμινάριο παρακολούθησαν εκπαιδευτικοί όλων των ειδικοτήτων που συμμετέχουν στο σχέδιο δράσης, καθώς και εκπαιδευτικοί από ΓΕΛ τής Ηλιούπολης ως φιλοξενούμενοι τού Συλλόγου Διδασκόντων τού Β΄ Αρσακείου Λυκείου Ψυχικού.

Οι κ. Ανδριακοπούλου και Σαρίδου παρουσίασαν αναλυτικά στους συναδέλφους τη δομή και τους στόχους τού προγράμματος τής Σχολικής Διαμεσολάβησης στο α΄ διήμερο, καθώς και τον ρόλο τού διαμεσολαβητή και τις δεξιότητες που απαιτείται να αναπτύξει κανείς. Στο β΄ διήμερο ακολούθησαν εργαστήρια με προσομοιώσεις προβλημάτων που ανακύπτουν στη σχολική ζωή, με τους εκπαιδευτικούς να αναλαμβάνουν τον ρόλο μαθητών-διαμεσολαβητών και μαθητών που εμπλέκονται σε σύγκρουση.

Η Διαμεσολάβηση μεταξύ Συνομηλίκων είναι μια διαδικασία ειρηνικής επίλυσης αναφυομένων στο σχολικό περιβάλλον συγκρούσεων και διαφορών. Η διαδικασία αυτή, οι αρχές της και οι αντίστοιχες δεξιότητες διδάσκονται στους μαθητές και τις μαθήτριες και αποτελούν γι’ αυτούς ένα ανεκτίμητο εφόδιο για τα σχολικά χρόνια αλλά και για την ενήλικη ζωή τους, καθώς, μέσα από την εκπαίδευση και την εφαρμογή της, οι μαθητές/-τριες μαθαίνουν να αντιμετωπίζουν τις συγκρούσεις δημιουργικά, ενδυναμώνονται ώστε να γίνουν υπεύθυνοι για τις επιλογές τους και την επίλυση των διαφορών τους και προσεγγίζουν με σεβασμό και ενσυναίσθηση τους γύρω τους, αναγνωρίζοντας τη διαφορετικότητα και τη μοναδικότητα κάθε ανθρώπου.

Ο θεσμός τής Σχολικής Διαμεσολάβησης εφαρμόζεται με επιτυχία τα τελευταία είκοσι πέντε χρόνια στην Αμερική, την Αγγλία, τη Γερμανία, την Ελβετία, την Ολλανδία και άλλες χώρες.