Αρσάκεια Ιωαννίνων

Την Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 οι μαθητές και οι μαθήτριες τής Β΄ και τής Γ΄ τάξης τής Ομάδας Προσανατολισμού των Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών των τριών Αρσακείων Λυκείων Ψυχικού παρακολούθησαν, με μεγάλο ενδιαφέρον, στον υποβλητικό χώρο τής Βιβλιοθήκης των Σχολείων μας, μια ενημερωτική εκδήλωση αφιερωμένη στο επάγγελμα τού διπλωμάτη και τη Διπλωματική Ακαδημία τού Υπουργείου Εξωτερικών.

Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκαν δύο εξαιρετικές ομιλίες: από τον πρέσβη κ. Νικόλαο Σιγάλα, Πληρεξούσιο Υπουργό - Διευθυντή τής Α7 Διεύθυνσης Βόρειας Αμερικής, Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής τού Υπουργείου Εξωτερικών, και τον κ. Κωνσταντίνο Βολτέα, υποψήφιο Ακόλουθο Πρεσβείας και διακεκριμένο απόφοιτο των Αρσακείων Σχολείων.

Συγκεκριμένα, ο κ. Νικόλαος Σιγάλας παρουσίασε με άψογο τρόπο όλες τις πτυχές τού λειτουργήματος τού Διπλωματικού Ακόλουθου. Στην αρχή τής ομιλίας του ανέλυσε ενδελεχώς στους μαθητές μας τη φύση τής εργασίας, τις απαιτήσεις και τα πολλαπλά καθήκοντα που συνεπάγεται το συγκεκριμένο επάγγελμα. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις συνθήκες εργασίας και στα ουσιαστικά προσόντα που απαιτούνται, προκειμένου ένας διπλωμάτης να επιτύχει στο έργο του, εκπροσωπώντας επάξια τη χώρα μας στο εξωτερικό. Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Σιγάλας μίλησε στους μαθητές μας για τις ευοίωνες προοπτικές τού επαγγέλματοςσε σύνδεση και με τις σύγχρονες γεωπολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις και μεταβολές που παρατηρούνται σε παγκόσμιο επίπεδο.

Αμέσως μετά τον λόγο έλαβε ο κ. Κωνσταντίνος Βολτέας, ο οποίος παρουσίασε, με εύληπτο και παραστατικό τρόπο, στους μαθητές μας τόσο την απαιτητική διαδικασία εισαγωγής στη Διπλωματική Ακαδημία τού Υπουργείου Εξωτερικών όσο και το πρόγραμμα θεωρητικής και πρακτικής εκπαίδευσης των υποψηφίων Ακολούθων Πρεσβείας. Σημαντική στιγμή τής ομιλίας τού κ. Βολτέα αποτέλεσε η αναλυτική αναφορά που έκανε, ως παλιός μαθητής των Σχολείων μας, στις εξαιρετικές δράσεις που διοργανώνονται και υλοποιούνται από τα Αρσάκεια Σχολεία, όπως είναι οι Ρητορικοί Αγώνες, καθώς και τα Μοντέλα Προσομοίωσης τού Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (MUN), που προσφέρουν ανυπολόγιστα οφέλη στους συμμετέχοντες μαθητές.

Μετά το πέρας των ομιλιών ακολούθησε συζήτηση, κατά τη διάρκεια τής οποίας οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να διατυπώσουν στους ομιλητές τις απορίες και τα σχόλιά τους και να μιλήσουν για τους προσωπικούς τους στόχους και τις φιλοδοξίες τους.

Την ευθύνη για την οργάνωση και την πραγματοποίηση τής εκδήλωσης αυτής, είχαν, εκ μέρους των Σχολείων, η Διευθύντρια τού Α΄ Λυκείου κ. Αμαλία Μαυροειδή, η Διευθύντρια τού Β΄ Λυκείου δρ Νέλλη Παππά και η Διευθύντρια τού Κλασικού Λυκείου δρ Μαρίκα Δουζίνα, και, εκ μέρους των Συμβουλευτικών Υπηρεσιών, ο κ. Παντελής Κατηνιώτης (καθηγητής - Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού, MSc, PhD) και η κ. Κατερίνα Σουφλιά (καθηγήτρια - Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού, MSc).