Αρσάκεια Ιωαννίνων

Οι μαθητές τής Γ΄ τάξης τού Β΄ Αρσακείου Λυκείου Ψυχικού παρακολούθησαν, σε ειδική προβολή, την βραβευμένη κινηματογραφική ταινία"Oppenheimer", στον κινηματογράφο "Αθήναιον". Η ταινία πραγματεύεται την ψυχολογική και επιστημονική οδύσσεια τού επιστήμονα που κατασκεύασε την ατομική βόμβα, τοποθετώντας τη δράση στα χρόνια 1942 έως 1945 και με φόντο τη διαπλοκή των πολιτικών συμφερόντων και ιδεολογιών, που στιγμάτισαν τη δεκαετία τού '40 και οδήγησαν στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και στην ολέθρια κατάληξή του.

Η ταχύτατη δράση, οι παλινδρομήσεις και οι πρόδρομες αφηγήσεις, καθώς και η αριστουργηματική διευθέτηση τού κινηματογραφικού χρόνου, καθιστούν την ταινία σκηνοθετικό υπόδειγμα. Οι μαθητές χαρακτήρισαν εξαιρετικά τα πλάνα τής πρώτης δοκιμαστικής έκρηξης τής ατομικής βόμβας (και γι' αυτά μόνο άξιζε η ταινία ένα Όσκαρ). Ο πρωταγωνιστής κινήθηκε άψογα ανάμεσα στη ευθύνη τού επιστήμονα απέναντι στην κοινωνία και στον άνθρωπο, στην ιδεολογική αναζήτηση, αλλά και στην υπαρξιακή περιδίνησή του στον έρωτα και στο θάνατο.

Η διδακτική επίσκεψη οργανώθηκε με πρωτοβουλία τής φιλολόγου κ. Μαρίας Βενετή, που διδάσκει το μάθημα τής Σύγχρονης Ιστορίας στην Γ΄ τάξη. Η ύλη τού μαθήματος σχετίζεται απολύτως με το περιεχόμενο τής ταινίας, όπως και η ειδική θεματική στο μάθημα τής Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας, που αναφέρεται στον ρόλο και την ευθύνη των επιστημόνων στην κοινωνία. Οι μαθητές οπτικοποίησαν τις συζητήσεις τους με την καθηγήτριά τους μέσα στην τάξη, σχετικά με την ευθύνη τού επιστήμονα και τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, και διεύρυναν τις γνώσεις τους για την εποχή και τον άνδρα επιστήμονα. Έτσι, έφυγαν ιδιαίτερα ευχαριστημένοι από τον κινηματογράφο, θεωρώντας ότι ολοκλήρωσαν με έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο το μάθημα τής Ιστορίας εφέτος.