Αρσάκεια Ιωαννίνων
Μια διαφορετική ενημέρωση από τις συνηθισμένες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι μαθητές και οι μαθήτριες τής Α΄ και Β΄ τάξης τού Β΄ Αρσακείου Λυκείου Ψυχικού, την Παρασκευή 12 Απριλίου 2024, στο αμφιθέατρο τού β΄ ορόφου. Οι κ. Τσέριγα και Αργυρού από το Τμήμα Αιμοδοσίας τού Νοσοκομείου"Αγίων Αναργύρων"  ενημέρωσαν, με πολλές λεπτομέρειες και παραστατικότητα, τη μαθητική κοινότητα για την αιμοδοσία και τους αιμοδότες.



Μίλησαν για κριτήρια σχετικά με την επιλογή αιμοδότη (π.χ. η μη κατανάλωση αλκοόλ 24 ώρες πριν την αιμοδοσία ή η μη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών κ.ά.). Ανέφεραν, επίσης, ότι οι άντρες στατιστικά είναι καλύτεροι αιμοδότες. Όσον αφορά στο αίμα, επεσήμαναν ότι, μετά τη συλλογή του, το χωρίζουν στα συστατικά του π.χ. ερυθρά αιμοσφαίρια, αιμοπετάλια και πλάσμα. Μίλησαν για τις ομάδες αίματος και για τους πανδέκτες και πανδότες.

Υπογράμμισαν ότι η αξιοποίηση των συστατικών του αίματος είναι ωφέλιμη γι΄ αυτούς που πρόκειται να χειρουργηθούν ή έχουν χρόνιες ασθένειες, που σχετίζονται με το αίμα τους, και παρακίνησαν τα παιδιά να γίνουν αιμοδότες (στα 17 με έγκριση των γονέων και μετά τα 18 τους χρόνια με δική τους ευθύνη). Τέλος, ανέφεραν και τα ποσοστά αιμοδοτών (π.χ. 1% από το στρατό, 5% από την Ελβετία κ.ά.).

Η παρουσίαση ήταν πολύ ενδιαφέρουσα και διαφωτιστική για τους μαθητές και μαθήτριές μας.