Αρσάκεια Ιωαννίνων

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν στις εγκαταστάσεις των Αρσακείων Σχολείων Θεσσαλονίκης οι 15οι Αρσάκειοι Ρητορικοί Αγώνες (Α.Ρ.Α.), από τις 19 έωας τις 21 Απριλίου 2024, με τη συμμετοχή μαθητών και μαθητριών από όλα τα Αρσάκεια - Τοσίτσεια Σχολεία (Αθηνών, Πατρών, Θεσσαλονίκης και Ιωαννίνων).

Μετά από μια γόνιμη χρονιά για τον Απογευματινό Όμιλο Ρητορικής Τέχνης των Αρσακείων Λυκείων Ψυχικού, με συμμετοχές και διακρίσεις σε εξωτερικούς αγώνες, οι 15οι Αρσάκειοι Ρητορικοί Αγώνες ήταν το επιστέγασμα των προσπαθειών των νεαρών ρητόρων, οι οποίοι είχαν παράλληλα την ευκαιρία να περιηγηθούν στα αξιοθέατα τής πόλης (Λευκό Πύργο, Καμάρα, Ροτόντα), αλλά και να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους επισκεπτόμενοι το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας «Νόησις», όπου παρακολούθησαν στην σφαιρική οθόνη 360◦ τού πλανηταρίου προβολή με θέμα την αστρονομία.

Τα Αρσάκεια Λύκεια τού Ψυχικού εκπροσωπήθηκαν δυναμικά σε αυτή τη μεγάλη γιορτή τής Ρητορικής με μικτή ομάδα αποτελούμενη από 15 μαθητές και μαθήτριες, μέλη τού ενιαίου Ομίλου Ρητορικής Τέχνης των Αρσακείων Λυκείων Ψυχικού (Α΄, Β΄ και Γενικού Λυκείου). Τα μέλη τής αποστολής έλαβαν μέρος σε όλα τα αγωνίσματα, αποσπώντας θετικά σχόλια για την παρουσία και το ήθος τους και επιτυγχάνοντας πλήθος διακρίσεων συνολικά.

Συγκεκριμένα, το Β΄ Αρσάκειο Λύκειο Ψυχικού εκπροσώπησαν:

οι Παύλος-Νικηφόρος Καρτέρης και Δόμνα-Ιωάννα Παπαδοπούλου με αξιόλογη παρουσία στο ατομικό αγώνισμα τού Αυθόρμητου Λόγου, στο οποίο μέλη τού ομίλου κατέλαβαν τη 2η και την 3η θέση στον τελικό. Στο ομαδικό αγώνισμα των Διττών Λόγων συμμετείχε, σε συνεργασία με μαθητές από τα υπόλοιπα Λύκεια τού Ψυχικού, η μαθήτρια Κυριακή Καρτάνου, τής οποίας η ομάδα κατάφερε να διακριθεί στον ημιτελικό, ενώ μέλος τής ίδιας ομάδας απέσπασε και βραβείο καλύτερου ομιλητή.

Υψηλό υπήρξε συνολικά το επίπεδο συμμετοχής των Αρσακείων Λυκείων Ψυχικού, αφού στο ατομικό αγώνισμα τής Νοηματικής Ανάγνωσης μέλος τής ομάδας πέτυχε θέση στον ημιτελικό γύρο και η ομάδα κατέλαβε και την 3η θέση. Επιπλέον, στο ατομικό αγώνισμα τού Προτρεπτικού Λόγου μέλος τής αποστολής έφτασε μέχρι τον ημιτελικό.

Τους μαθητές και μαθήτριες προετοίμασαν η υπεύθυνη τού Απογευματινού Ομίλου Ρητορικής Τέχνης για τα Λύκεια φιλόλογος κ. Σπυριδούλα Δημητρακοπούλου μαζί με την εκπαιδεύτρια και απόφοιτο των Αρσακείων κ. Μαρία-Αγγελική Γερασίμου, οι οποίες συνόδευσαν την αποστολή και συμμετείχαν ως κριτές μαζί με τις φιλολόγους των Λυκείων κ. Δήμητρα Αγιασοφίτη και Μαρία Γραμματικού.

Eντυπώσεις μαθήτριας τού Σχολείου:

«Μετά από 5 χρόνια ρητορικής, ο φετινός όμιλος αξίζει να θεωρείται ο καλύτερος! Οι καθηγήτριες μας (κ. Σπ. Δημητρακοπούλου και Μ. Γερασίμου) ήταν δίπλα μας σε κάθε στιγμή βοηθώντας μας να εξελιχθούμε, όχι μόνο σαν ρήτορες αλλά και σαν προσωπικότητες. Ο όμιλος τής ρητορικής θα αποτελεί πάντα μία από τις καλύτερες αναμνήσεις από το Λύκειο!»
Κυριακή Καρτάνου, μαθήτρια Β΄ τάξης