Αρσάκεια Ιωαννίνων

Πώς είναι να νιώθεις στο περιθώριο αλλά κάποιος να έρχεται και να σου δίνει ένα χέρι βοήθειας; Να αισθάνεσαι μόνος/-η και κάποιος να σου προσφέρει ελπίδα;

Αυτά τα συναισθήματα ένιωσε η Ομάδα Εθελοντικής Δράσης τού Α΄ Αρσακείου Γυμνασίου Ψυχικού ότι έχουν οι 400-500 άποροι και άστεγοι που επισκέπτονται καθημερινά για υποστήριξη την Κοινωνική Κουζίνα «Ο Άλλος Άνθρωπος».

Έναν χώρο που δημιούργησε ο κ. Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος το 2012, με εφόδιο μόνο την εσωτερική του ανάγκη να προσφέρει και να μην αφήσει μόνους ανθρώπους που δεν μπορούν να καλύψουν βασικές ανάγκες.

Η ομάδα τού Σχολείου, με 25 μαθητές και μαθήτριες μαζί με 15 γονείς-εθελοντές και εθελόντριες, επισκέφθηκε τον χώρο και έλαβε ενεργά μέρος σε όλη τη διαδικασία, την Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2023.

Ο «Άλλος Άνθρωπος» δεν είναι απλώς ένα μέρος που προσφέρει φαγητό. Όλη η ομάδα και όσοι επισκέπτονται τον χώρο για να συμβάλουν, σχολεία, οικογένειες, πρόσκοποι, νέοι και άλλα άτομα κάθε ηλικίας, γίνονται αυτόματα μέλη μιας κοινότητας: γνωρίζονται, συνεργάζονται, τρώνε μαζί, ανταλλάσσουν εμπειρίες και, το κυριότερο, νιώθουν Άνθρωποι, όχι «καλύτεροι άνθρωποι» αλλά απλά «Άνθρωποι», όπως μας είπε ο κ Πολυχρονόπουλος στη συνέντευξη που έδωσε στα παιδιά.

Και είναι όλοι και όλες ευπρόσδεκτοι, ανεξάρτητα από φύλο, φυλή, θρήσκευμα, εθνικότητα και οτιδήποτε άλλο στέκεται, μερικές φορές, εμπόδιο για κάποιους. Και αυτό το «άνοιγμα» δημιουργεί ανθρώπους με έντονο συναίσθημα κοινωνικής ευθύνης, που βάζουν στην άκρη τον ρατσισμό και τα στερεότυπα και προτάσσουν ως αρχή την αλληλεγγύη.

Η ομάδα μας, φορτωμένη με σακούλες απαραίτητων προϊόντων, που συγκέντρωσε τις προηγούμενες ημέρες όλο το Σχολείο, βοήθησε αρχικά στην ταξινόμησή τους στην αποθήκη.
Έναν χώρο προσβάσιμο σε όποιον έχει ανάγκη: μια μητέρα πήρε βρεφικό γάλα, ένας πατέρας ζυμαρικά και ρύζι, μια ηλικιωμένη αλεύρι και ζάχαρη...

Η αποθήκη, όσο είναι γεμάτη, είναι ανοικτή για ό,τι χρειαστεί. Κάποια παιδιά προετοίμασαν στη συνέχεια τα πρωινά, βάζοντας σε πιάτα αλμυρά και γλυκά, και κάποια άλλα άρχισαν να ζωγραφίζουν και να γράφουν ευχές και  φράσεις επάνω στα καπάκια των κουτιών που μοιράζονται με φαγητό: «Μια ζεστή καλημέρα!», «Η Δύναμή σου!», «Αγάπη από όλους μας!», «Είμαστε εδώ!», «Όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε!» κ.ά.

Μαζί με τους γονείς  οι μαθητές έστυψαν, ακόμη, και δεκάδες λεμόνια, για να τα βάλουν στην τεράστια κατσαρόλα που ετοίμαζε από νωρίς την κυριακάτικη ρεβιθάδα με ρύζι.

Κάποια άλλη ομάδα πρσέφερε πρωινό, ενώ μερικά παιδιά έβαζαν σε κουτιά τη σαλάτα για το μεσημέρι.
Όλοι και όλες, με χαμόγελο και ένα αίσθημα ηθικής ικανοποίησης, συνομιλούσαν με τους ανθρώπους τού χώρου, άκουγαν τις μαγικές κουβέντες τού κ. Πολυχρονόπουλου και έρχονταν σε επαφή με τους επισκέπτες.

Το μεσημέρι, στο σερβίρισμα, ήταν πια η ώρα να νιώσουμε τη χαρά τής προσφοράς, δίνοντας μερίδες φαγητού σε ανθρώπους κάθε ηλικίας, που με αξιοπρέπεια και χαρά μάς ευχαριστούσαν, έδιναν ευχές και έπαιρναν χαμόγελα...

Ευχάριστη έκπληξη μέσα στην ημέρα ήταν η παρέα των προσκόπων, πού βρίσκονταν στον χώρο, και μας προσκάλεσαν να παίξουμε μαζί τους ομαδικά παιχνίδια και να έρθουμε ακόμη πιο κοντά ως ομάδα.

Νιώσαμε ακόμη το τοπικό χρώμα, όταν μια μεγάλη ομάδα καρναβαλιστών, με παραδοσιακές θρακιώτικες μουσικές και όργανα, πέρασε και μας ξεσήκωσε σε χορό και τραγούδι!

Αφού αποχαιρετίσαμε, γεμάτοι και γεμάτες με έντονα συναισθήματα, όλη την ομάδα τού «Άλλου Ανθρώπου», δίνοντας την υπόσχεση ότι θα μοιραστούμε την εμπειρία μας και θα ξαναέρθουμε, με την οικογένειά μας ή πάλι με το Σχολείο, φύγαμε, τραγουδώντας στον δρόμο, για ένα όμορφο εστιατόριο τής περιοχής.

Εκεί είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε σκέψεις και συναισθήματα που μας κατέκλυσαν: «Χαρά και υπερηφάνεια», «Μια αγάπη που σε γεμίζει από άκρη σε άκρη», «Μπορούμε τελικά να κάνουμε τη διαφορά!», «Σημασία έχει και η ελάχιστη βοήθεια, αρκεί κάπως να ξεκινήσει», «Δίνω, άρα υπάρχω, έτσι θα έπρεπε να σκεφτόμαστε όλοι μας!», «Ένιωσα παρέα με συμμαθητές μου που δεν γνώριζα καν πριν», «Θέλω να ξαναρθούμε!».

Υποσχόμαστε, λοιπόν, και εμείς ότι θα συνεχίσουμε να σκεφτόμαστε με αλληλεγγύη και διάθεση να βάζουμε το λιθαράκι μας για έναν καλύτερο κόσμο για όλους και όλες!

Συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά και σε όλους τους γονείς που έλαβαν μέρος στη δράση, που συντόνισε η φιλόλογος κ. Ευαγγελία Λουτριανάκη.

Στον χώρο παρευρέθη και η Υποδιευθύντρια κ. Αικατερίνη Ζωΐδου.