Αρσάκεια Ιωαννίνων

Η μαθήτρια Ναταλία Θεοφανοπούλου τής Β΄τάξης τού Αρσακείου Γενικού Λυκείου Ψυχικού, κατά το σχολικό έτος 2022-2023, κέρδισε υποτροφία για το Θερινό Σχολείο Επιχειρηματικότητας (πατήστε εδώ), αφού έλαβε μέρος στον διαγωνισμό που διοργανώνει το Κέντρο Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας ACEin, υπό την αιγίδα του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας τού Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το θερινό αυτό σχολείο είναι το πρώτο Θερινό Σχολείο Νεανικής Επιχειρηματικότητας που διοργανώνεται από Ελληνικό Πανεπιστήμιο και απευθύνεται σε μαθητές Λυκείου.

Πραγματοποιείται εδώ και 13 έτη στο τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας τού Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και έχει ως στόχο την ανάδειξη τής νεανικής καινοτομίας και επιχειρηματικότητας.

Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί ώστε να είναι ζωντανό, διαδραστικό και πρακτικά προσανατολισμένο.

Στο πέρας τού θερινού σχολείου δίδεται σε όλους τους συμμετέχοντες ειδικό πιστοποιητικό παρακολούθησης, το οποίο αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα στο βιογραφικό τους.

Η εμαθήτρια ενθουσιασμένη από την εμπειρία που βίωσε κατέγραψε τις εντυπώσεις της:

«Η συμμετοχή μου στο Θερινό Σχολείο Επιχειρηματικότητας ήταν μια εκπληκτική εμπειρία. Καταρχάς, γνώρισα μαθητές/-τριες από όλη την Ελλάδα, με τους οποίους συνεργάστηκα προκειμένου να συστήσουμε μια εικονική επιχείρηση. Από την αρχική σύλληψη τής ιδέας, έως στο πώς μπορούμε να την υλοποιήσουμε, πώς θα είναι κερδοφόρα, τι πρέπει να αλλάξουμε για να πουλάει το προϊόν της. Μάθαμε να αναλαμβάνουμε ρόλους, να δεχόμαστε κριτική, να προσπερνάμε εμπόδια. Αν και είμαι παιδί τής θεωρητικής κατεύθυνσης, πιστεύω πως αυτό το πρόγραμμα είναι πολύ χρήσιμο και εποικοδομητικό, για όλους τους μαθητές, τους επαγγελματίες και τους επιστήμονες. Προσφέρει γνώσεις και αναπτύσσει δεξιότητες που είναι απαραίτητες για τον άνθρωπο-πολίτη τού 21ου αιώνα: Αυτοπεποίθηση, συνεργατικότητα, ευελιξία, προσαρμοστικότητα, καινοτομία, επιχειρηματικότητα! Επιπλέον, παρακολουθήσαμε εισηγήσεις σχετικά με μελέτες περίπτωσης από την ελληνική και διεθνή πραγματικότητα, συμμετείχαμε σε επιχειρηματικά παίγνια και ομαδικές δραστηριότητες, και διδαχτήκαμε τι είναι το «επιχειρηματικό σχέδιο» (business plan) και γιατί είναι χρήσιμο για την υλοποίηση μιας επιχειρηματικής ιδέας. Τα σεμινάρια αλλά και τα πρακτικά εργαστήρια υλοποιήθηκαν από καθηγητές τού Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς και από καταξιωμένους επιχειρηματίες που μεταφέρουν την τεχνογνωσία τους προκειμένου να μας δώσουν μια εικόνα του “επιχειρείν”»

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, για το σχολικό έτος 2021-2022, υλοποιήθηκε από 30 Ιουνίου έως και 14 Ιουλίου 2022 στις εγκαταστάσεις τού ΟΠΑ.

Υπεύθυνη για τη συνεργασία με το ΟΠΑ, για το Αρσάκειο Γενικό Λύκειο Ψυχικού, είναι η καθηγήτρια Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών κ. Δήμητρα Χατζηαγγελάκη.