Αρσάκεια Ιωαννίνων

Στο πλαίσιο των δράσεων που υλοποιεί το Αρσάκειο Γενικό Λύκειο Ψυχικού, προκειμένου να καλλιεργηθεί η κριτική σκέψη, η ικανότητα επιχειρηματολογίας και "διαλέγεσθαι" των μαθητών, αλλά και η ενασχόλησή τους με θέματα ευρωπαϊκού και παγκόσμιου ενδιαφέροντος, η μαθήτρια τής Β΄τάξης Μαρία Κουρπά συμμετείχε στην 97η Διεθνή Συνδιάσκεψη τού Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων, που διεξήχθη το Κόρτραϊκ τού Βελγίου, από τις 29 Οκτωβρίου ώς τις 6 Νοεμβρίου 2022.

Η συμμετοχή τής Μ. Κουρπά στη διεθνή συνδιάσκεψη οφείλεται στη διάκρισή της, κατόπιν μιας απαιτητικής διαδικασίας αξιολόγησης, στους πέντε καλύτερους ομιλητές/ομιλήτριες στην 43η Εθνική Συνδιάσκεψη Επιλογής τού Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων Ελλάδος, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, από τις 15 έως τις 18 Απριλίου 2022.

Είναι μεγάλη χαρά και τιμή για το Αρσάκειο Γενικό Λύκειο Ψυχικού που, για δεύτερη συνεχή χρονιά, μια μαθήτριά του επιλέγεται μεταξύ των πέντε καλύτερων ομιλητών!

Η Μαρία Κουρπά καταγράφει τις εντυπώσεις από την εμπειρία τής συμμετοχής της: 

"Η συμμετοχή μου στην 97η Διεθνή Συνδιάσκεψη τού Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων ήταν μια μοναδική εμπειρία. Στόχος τού προγράμματος είναι η επαφή των νέων με την Ευρώπη, τη λειτουργία της αλλά και την επεξεργασία μείζονων προβλημάτων που απασχολούν την ευρωπαϊκή και παγκόσμια κοινότητα. Στις επιτροπές στις οποίες χωριστήκαμε, καταλήξαμε μετά από διάλογο σε συμπεράσματα και μέσω βαθιάς έρευνας και βοήθειας των ειδικών στο εκάστοτε θέμα καταφέραμε να προτείνουμε λύσεις σε ζητήματα όπως την εισαγωγή χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το ευρωπαϊκό εμπόριο με την Αμερική, την κλιματική αλλαγή κ.ά.

Μέσα από αυτή τη συμμετοχή, είχα την ευκαιρία να γνωρίσω άτομα από διαφορετικές κουλτούρες και συνήθειες, έκανα φιλίες που θα με συντροφεύουν για τα επόμενα χρόνια της ζωής μου αλλά, το κυριότερο, κατάφερα να γνωρίσω την πρωτοπόρα κοινότητα νέων τής Ευρώπης και ειδικότερα την Ευρωπαϊκή Κοινότητα Νέων Ελλάδος.
Θεωρώ πως η συμμετοχή τού σχολείου μου σε προγράμματα που προάγουν τη διεθνή επικοινωνία αλλά και τη σχέση των νέων με την Ευρώπη βοηθά τους μαθητές να εξοικειωθούν με συνδιασκέψεις τέτοιου είδους, όπως και να εξασκήσουν την αγγλική γλώσσα σε συνεδριακό επίπεδο."

image001