Αρσάκεια Ιωαννίνων

Ο καθηγητής Φυσικής τού Αρσακείου Γενικού Λυκείου Ψυχικού κ. Βύρων Χαμηλοθώρης εξέδωσε το βιβλίο με τίτλο «Ισαάκ Νεύτων. Απόδραση από τους Νόμους τής Φύσης», ένα διαδραστικό βιβλίο που συνδυάζει το μυστήριο των escape rooms με τη γοητεία τής ιστορίας των επιστημών.

Τα escape rooms είναι παιχνίδια που αποτελούνται από ανάμικτους γρίφους, που τους συνδέει μια κοινή ιστορία. Για να λύσετε τους γρίφους πρέπει να σκεφτείτε λίγο διαφορετικά, «out of the box», και να αντιμετωπίσετε κάθε έναν από αυτούς από μια νέα οπτική γωνία. Η ιστορία των επιστημών αποτελεί το πρώτο σκαλί για να αντιληφθούμε τη δημιουργία των φυσικών εννοιών.

Μια ιστορία γίνεται πιο ενδιαφέρουσα όταν είναι απροσδόκητη και δεν είναι κοινότοπη. Αν, μάλιστα, διαβάσουμε για τη ζωή ανθρώπων για τους οποίους έχουμε σχηματίσει μια πολύ διαφορετική εικόνα στο μυαλό μας, τότε η περιέργεια μας ωθεί να τους γνωρίσουμε ακόμη καλύτερα.
Μαθαίνοντας έναν νόμο τής φύσης, μέσα από τις προσωπικές, πολιτισμικές και ηθικές ανησυχίες τού ανθρώπου που τον ανακάλυψε, εμπλουτίζουμε τις ικανότητες τής λογικής και τής κριτικής μας σκέψης και κατανοούμε καλύτερα την επιστημονική μεθοδολογία.

Το βιβλίο αποτελεί μια πρόκληση για γονείς, παιδιά, εφήβους και κάθε έναν που θέλει να ακονίσει τη σκέψη του και να καλλιεργήσει τη φαντασία του. Ο κ. Β. Χαμηλοθώρης θέλησε να αποτυπώσει σε αυτό την πολυετή εμπειρία του στα εκπαιδευτικά μοντέλα τής παιγνιώδους μάθησης και τού storytelling παρέχοντας στους «ανήσυχους» δασκάλους και στους πρωτοπόρους εκπαιδευτικούς μια ιδέα για μοναδικά Εργαστήρια Δεξιοτήτων, στα οποία το βιβλίο «Ισαάκ Νεύτων» μπορεί να δοθεί στους μαθητές ως εγχειρίδιο. Είναι, επίσης, σχεδιασμένο ώστε να εντάσσεται στη δημιουργική σκέψη στο πλαίσιο του μαθήματος τής Γλώσσας, τής Λογοτεχνίας, των Θετικών Επιστημών ή άλλων καινοτόμων προγραμμάτων.