Αγαπητά μέλη της μεγάλης μας αρσακειακής κοινότητας,
Στο δεύτερο ενημερωτικό δελτίο του 2023 παρουσιάζουμε μια μικρή επιλογή θεμάτων από το πλήθος των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων των Αρσακείων κατά τον μήνα Φεβρουάριο, ο οποίος μας προσέφερε πολλά ενδιαφέροντα θέματα. Περισσότερα, ασφαλώς, μπορείτε να βρείτε με μια περιήγηση στις ιστοσελίδες των Αρσακείων.
Καλή ανάγνωση!
Ανοιχτά Σχολεία 2023, μια γιορτή γνωριμίας στο Ψυχικό και στην Εκάλη
Μετά από τρία χρόνια αναμονής, τα Αρσάκεια – Τοσίτσεια Σχολεία Ψυχικού & Εκάλης άνοιξαν ξανά τις πόρτες τους σε μαθητές και γονείς το Σάββατο 18/2/2023. Σε κλίμα χαρούμενο και γιορτινό μαθητές Νηπιαγωγείου, Δημοτικού και Γυμνασίου, μαζί με τους γονείς/κηδεμόνες και τους φίλους τους ξεναγήθηκαν στα σχολεία μας και στην αρσακειακή καθημερινότητα. Ενημερώθηκαν για τη λειτουργία των σχολείων, τις δράσεις και τα πρωτοποριακά εκπαιδευτικά προγράμματα που εκπονούνται.
Δείτε εδώ χαρακτηριστικές εικόνες από τη γιορτή γνωριμίας «Αρσάκεια Σχολεία - Ανοιχτά Σχολεία 2023».
Η ανθρωπιστική βοήθεια στους σεισμόπληκτους αφορμή για δημιουργία
Η πρωτοβουλία της Διοίκησης των Αρσακείων, που κοινοποιήθηκε στα μέλη της αρσακειακής κοινότητας με επιστολή του Προέδρου κ. Μπαμπινιώτη, για συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης από τους μαθητές μας, τους γονείς τους και το προσωπικό των Αρσακείων για τους σεισμόπληκτους της Τουρκίας και της Συρίας βρήκε εντυπωσιακή ανταπόκριση. Με αφορμή αυτή την πρωτοβουλία, στο Α’ Αρσάκειο-Τοσίτσειο Γυμνάσιο Εκάλης η εικαστικός Κυριακή Πρεβενιού και μαθητές απέδωσαν την όλη διαδικασία με μια εντυπωσιακή εικαστική σύνθεση η οποία κοσμεί τον χώρο του Σχολείου.
Ο θαυμαστός ψηφιακός κόσμος μας και οι κίνδυνοι για τους εφήβους
Σημαντικό ρόλο στην κατανόηση και στάση γονέων και εκπαιδευτικών απέναντι στα σύνθετα προβλήματα της εφηβείας σε σχέση με τον νέο ψηφιακό κόσμο μας παίζουν οι επιμορφωτικές ημερίδες σαν και αυτές που διοργάνωσαν τα Αρσάκεια Λϋκεια Ψυχικού και τα Αρσάκεια-Τοσίτσεια Γυμνάσια Εκάλης σε συνεργασία με τις Συμβουλευτικές Υπηρεσίες της ΦΕ, με τη συμμετοχή σημαντικών προσωπικοτήτων -ειδικών στο θέμα-, όπως της Υφυπουργού Υγείας κ. Ράπτη, της κ. Τσίτσικα, καθηγήτριας Παιδιατρικής-Εφηβικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ, του κ. Παπακώστα, Αστυνομικού Διευθυντή της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, της κ. Τσιτσούλα, υπεύθυνης επικοινωνίας τής Εθνικής Ομάδας Κυβερνοασφάλειας, της κ. Κωνσταντοπούλου, ψυχιάτρου παιδιών και εφήβων και οικογενειακής ψυχοθεραπεύτριας, και του κ. Νάκου, ψυχολόγου της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
Διαβάστε περισσότερα εδώ (Ψυχικό) και εδώ (Εκάλη).
Διδακτικές προσεγγίσεις στα Μαθηματικά - Ημερίδα Πρωτοβάθμιας
Αθρόα ήταν η προσέλευση εκπαιδευτικών δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων, στελεχών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και φοιτητών της πόλης των Ιωαννίνων και της ευρύτερης περιοχής που παρακολούθησαν τις εργασίες της Ημερίδας με θέμα «Μαθηματικές διδακτικές προσεγγίσεις στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση: Έρευνα και εφαρμογές». Την Επιμορφωτική Ημερίδα διοργάνωσε η Εποπτεία των Σχολείων της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας και πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2023 στα Αρσάκεια Σχολεία Ιωαννίνων.
Ένα σχολείο επί σκηνής: καλλιτεχνικό υπερθέαμα με φιλανθρωπικό σκοπό
240 μαθητές μας του Αρσακείου Δημοτικού Θεσσαλονίκης, που παρουσίασαν επί σκηνής στο κατάμεστο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης ένα μεγαλειώδες επετειακό υπερθέαμα για τη Μικρασιατική Καταστροφή, τίμησαν με την παρουσία και τις ομιλίες τους ο Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης κ. Καλαφάτης, ο Δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη κ. Καϊτετζίδης, ο Ομότιμος καθηγητής του ΕΜΠ κ. Ησαΐας εκπροσωπώντας ως μέλος του Δ.Σ. της Φ.Ε. τα Αρσάκεια-Τοσίτσεια Σχολεία και η γιατρός της παιδογκολογικής κλινικής του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης κ. Κοτσογλανίδου.
Η αλματώδης ανάπτυξη των Αρσακείων τα τελευταία 35 χρόνια
Διαβάστε πώς τα τελευταία 35 χρόνια τα Αρσάκεια Θεσσαλονίκης εξελίχθηκαν σε ένα σύγχρονο ποιοτικό Σχολείο που αποτελεί σημείο αναφοράς για την πόλη.
Από την ιστορία των Αρσακείων
Η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στο Αρσάκειο τον 19ο αιώνα
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής γλώσσας (9 Φεβρουαρίου) προτείναμε ένα αφιέρωμα στη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στα Αρσάκεια Σχολεία τον 19ο αιώνα. Παρά τις αντιρρήσεις όσων υποστήριζαν ότι οι γυναίκες πρέπει να μαθαίνουν μόνον όσα τους χρειάζονται για να μεγαλώσουν τα παιδιά τους, η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία επέμενε στη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας όχι μόνο στις Αθηναίες μαθήτριες, αλλά κυρίως σε αυτές που θα δίδασκαν Ελληνικά σε ολόκληρη τη Ελλάδα και όπου υπήρχαν Έλληνες.
Διαβάστε περισσότερα εδώ: http://bit.ly/3YxEqVu
και για την ιστορία της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας και των Αρσακείων στο https://history.arsakeio.gr/
Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα: