Ημερολόγιο

Δεκέμβριος 2023
Τον προηγούμενο μήνα   Τον επόμενο μήνα
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
week 48 1 2
week 49 3 4 5 6 7 8 9
week 50 10 11 12 13 14 15 16
week 51 17 18 19 20 21 22 23
week 52 24 25 26 27 28 29 30
week 1 31

Στην έκθεση, που πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη Γενική Συνέλευση των Εταίρων τής Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας (9/3/2014), παρουσιάστηκαν αντιπροσωπευτικά δείγματα μαθητικών εργασιών που εκπονήθηκαν στο πλαίσιο διαθεματικών πολιτιστικών προγραμμάτων κατά τη διάρκεια τού σχολικού έτους.


Συγκεκριμένα, παρουσιάστηκαν τέσσερα σχολικά εκπαιδευτικά προγράμματα με τίτλο:

«Από τον Τρωικό πόλεμο… στην "Ειρήνη" τού Αριστοφάνη». Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε από μαθητές τής Γ΄ τάξης τού Γ΄ Αρσακείου Δημοτικού Ψυχικού με σκοπό να κατανοήσουν οι μαθητές την αξία τής ειρήνης και τα δεινά τού πολέμου. Οι παιδαγωγικοί στόχοι τού προγράμματος ήταν η απόκτηση γνώσεων, η καλλιέργεια τής κοινωνικότητας των μαθητών, η ομαδοσυνεργατική εργασία, η ενθάρρυνση τής διάθεσης για ανάπτυξη πρωτοβουλιών και δραστηριοτήτων και η ανάπτυξη τής κριτικής τους ικανότητας. Οι μαθητές πραγματοποίησαν διαθεματικά ποικίλες δράσεις και προσέγγισαν το θέμα μέσα από πολλά μαθήματα τού αναλυτικού προγράμματος.

«Στο Σχολείο … με χαρτί και καλαμάρι». Παρουσιάστηκαν έργα μαθητών τής Ε΄ τάξης τού Β΄ Αρσακείου Δημοτικού Ψυχικού  εμπνευσμένα από το ομώνυμο βιβλίο που έγραψε ο Καθηγητής Βυζαντινής Φιλολογίας, κ. Θάνος Μαρκόπουλος. Οι μαθητές επεξεργάστηκαν το βιβλίο στο πλαίσιο τού μαθήματος τής Φιλαναγνωσίας. Στη συνέχεια συναντήθηκαν με τον συγγραφέα, συζήτησαν μαζί του και του παρουσίασαν τις εργασίες που εκπόνησαν (έντυπα, λεξικά, μακέτες, συγγράμματα με βυζαντινή γραφή, συγκριτική μελέτη τής εκπαίδευσης τού τότε και τού σήμερα), όπως και ένα θεατρικό δρώμενο.

«Η κουκουβάγια». Έκθεση ζωγραφικής με έργα των νηπίων τού 6ου τμήματος τού Αρσακείου Νηπιαγωγείου Ψυχικού, τα οποία κατασκευάστηκαν στο πλαίσιο τού σχεδίου εργασίας με θέμα «Η κουκουβάγια». Η έκθεση περιελάμβανε ζωγραφικά έργα που φιλοτέχνησαν ατομικά και ομαδικά τα νήπια, αφού διάβασαν πρωτότυπες ιστορίες εμπνευσμένες από πίνακες σπουδαίων ζωγράφων, όπως τού Πικάσο και τού Μιρό, αλλά και βιβλία με θέμα την κουκουβάγια που είχαν δημιουργήσει τα ίδια τα παιδιά.

«Αφηγούμαστε με εικόνες το παραμύθι….», έργα μαθητών τού Αρσακείου – Τοσιτσείου Νηπιαγωγείου Εκάλης. Με αφορμή τη φιλαναγνωσία οι μικροί μαθητές εργάστηκαν στο πλαίσιο τού διαθεματικού προγράμματος Εικαστικής Αγωγής «Γινόμαστε μικροί εικονογράφοι». Χρησιμοποιώντας διαφορετικά υλικά και μικτές τεχνικές, κλήθηκαν να δημιουργήσουν τη δική τους εικονογράφηση πάνω σε γνωστά και αγαπημένα παραμύθια των αδελφών Γκριμ, που διαβάστηκαν μέσα στην τάξη.