Αρσάκεια Ιωαννίνων
Τη Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου 2016 οι μαθητές τής Στ΄ τάξης τού Α΄ Αρσακείου Δημοτικού Ψυχικού επισκέφθηκαν την Προεδρική Φρουρά και είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά και να μιλήσουν με τους ίδιους τους Εύζωνες.
«Πόσο ευπρεπείς είναι! Αποτελούν για μας σύμβολο γενναιότητας! Εντυπωσιαστήκαμε από το ύψος τους και απορήσαμε πώς μπορούν να στέκονται για τόσες ώρες ακίνητοι και ανέκφραστοι!», είπαν οι μαθητές. Οι υπεύθυνοι εξήγησαν πως, για να το πετύχουν, ακολουθούν εντατικό πρόγραμμα γυμναστικής, προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα από τη συνεχή ορθοστασία.
Αμέσως μετά οι  μαθητές ξεναγήθηκαν στον χώρο όπου ράβονται οι φουστανέλες και κατασκευάζονται τα τσαρούχια τους, όλα χειροποίητα.
Τα παιδιά παρατήρησαν: «Αν δεν παρακολουθούσαμε με τα ίδια μας τα μάτια όλη τη διαδικασία, δεν θα πιστεύαμε πόσος κόπος απαιτείται. Το ξέρατε ότι οι μαύρες φούντες των τσαρουχιών συμβολίζουν τη μαύρη σκλαβιά και το κόκκινο χρώμα τους συμβολίζει το αίμα που χύθηκε στην Επανάσταση;
Το λαμπερό, ατσαλένιο, κοφτερό, πολύ βαρύ σπαθί, όμως, ήταν αυτό που μας έκανε να αισθανθούμε περήφανοι που είμαστε Έλληνες»!