Αρσάκεια Ιωαννίνων
Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το μεγαλύτερο μουσείο της Ελλάδας και ένα από τα σημαντικότερα του κόσμου, επισκέφθηκαν οι μαθητές τής Δ΄ τάξης τού Α΄ Αρσακείου Δημοτικού Ψυχικού στις 28 Φεβρουαρίου 2018. Οι πλούσιες συλλογές του, που αριθμούν περισσότερα από 11.000 εκθέματα, προσέφεραν στους μικρούς επισκέπτες ένα πανόραμα τού αρχαίου ελληνικού πολιτισμού από τις αρχές τής προϊστορίας έως την ύστερη αρχαιότητα.
Οι μαθητές θαύμασαν κυρίως τη συλλογή γλυπτών τού Μουσείου και αναγνώρισαν την εξέλιξη τής γλυπτικής στον ελλαδικό χώρο από το 700 π.Χ έως τον 5ο αι. μ.Χ.
Η επίσκεψή τους άρχισε από τα εκθέματα τής γεωμετρικής εποχής και συνεχίστηκε με τους κούρους και τις κόρες τής αρχαϊκής περιόδου. Στη συνέχεια τα παιδιά περιηγήθηκαν στις αίθουσες τής κλασικής εποχής. Μελέτησαν το άγαλμα τού Δία ή τού Ποσειδώνα, αφού έμαθαν ότι οι αρχαιολόγοι αδυνατούν να αποφανθούν για την ταυτότητα τού γλυπτού, και συζήτησαν τις διαφορές των γλυπτών τής κλασικής εποχής από αυτών τής αρχαϊκής ή τής γεωμετρικής. Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε το χάλκινο άγαλμα τού αλόγου με τον αναβάτη των ελληνιστικών χρόνων.
Η επίσκεψη αυτή έδωσε την ευκαιρία στους μαθητές να έρθουν σε επαφή με ένα σημαντικό κομμάτι τού ελληνικού πολιτισμού, κατανοώντας και πρακτικά τις θεωρητικές γνώσεις που είχαν αποκτήσει μελετώντας το βιβλίο τής Ιστορίας.