Αρσάκεια Ιωαννίνων
Στις 4 Μαΐου 2018, ημέρα αφιερωμένη στον Πολιτισμό, στο Α΄ Αρσάκειο Δημοτικό Σχολείο Ψυχικού οι μαθητές τής Ε΄ τάξης παρουσίασαν μια ξεχωριστή γιορτή με θέμα «Ο Πολιτισμός μέσα από τα μάτια των παιδιών».
Το φυσικό περιβάλλον, η ζωή στην πόλη, οι επιστήμες, η ποίηση, η μουσική, το θέατρο ήταν οι άξονες πάνω στους οποίους οι μαθητές δούλεψαν όλη τη χρονιά στο μάθημα τού Πολιτισμού.
Θύμισαν στους μεγάλους τα δώρα τής φύσης από την αρχαιότητα, τους μίλησαν για την κλιματική αλλαγή και πρότειναν τρόπους να γίνουν βιώσιμες οι πόλεις μας.
Τους προβλημάτισαν για τη ζωή στη μεγαλούπολη τής Αθήνας, ανέδειξαν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα άτομα με ειδικές ανάγκες σε σχέση με την προσβασιμότητα που έχουν στους δημόσιους χώρους και με την συμμετοχή τους σε όλες της εκδηλώσεις που γίνονται στην πόλη.
Ευαισθητοποίησαν και συγκίνησαν τους μεγάλους ερμηνεύοντας τραγούδια στη νοηματική γλώσσα, γράφοντας ποιήματα και ζωγραφίζοντας το μέλλον τους έτσι όπως το ονειρεύονται εκείνα.
Κατασκεύασαν τη γέφυρα Da Vinci αναδεικνύοντας το θεωρητικό της υπόβαθρο στις θετικές επιστήμες και συμβολίζοντας με αυτόν τον τρόπο τις γέφυρες στην επικοινωνία, στη διαφορετικότητα αλλά και στη μετάβαση από το παλιό στο καινούριο.
Με κεντρική έννοια τη σημασία τής αλλαγής δραματοποίησαν το βιβλίο τού Spencer Johnson «Ποιος πήρε το τυρί μου;», κινητοποιώντας μικρούς και μεγάλους να αποδέχονται την αλλαγή, όταν αυτή συμβαίνει, και να προσαρμόζονται σ’ αυτήν για να νιώθουν πάντα ελεύθεροι και δυνατοί.
Έθεσαν, λοιπόν, με τον τρόπο τους την ανάγκη τής αλλαγής προκειμένου να διαμορφώσουμε έναν νέο, υψηλότερο πολιτισμό για τα ίδια και τις επόμενες γενιές, σεβόμενοι όλοι την πλούσια πολιτιστική μας κληρονομιά.