Αρσάκεια Ιωαννίνων

Στις 10 Ιανουαρίου 2019 οι μαθητές τής Ε΄ τάξης τού Α΄ Αρσακείου Δημοτικού Ψυχικού επισκέφθηκαν το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, όπου παρακολούθησαν εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα τον βυζαντινό πολιτισμό. 

Στο πρώτο μέρος τής επίσκεψής τους οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με την τέχνη των βυζαντινών και μεταβυζαντινών χρόνων. Στις προθήκες τού Μουσείου είδαν αντικείμενα που έχουν σχέση με την καθημερινή ζωή, την οικονομία και τη θρησκεία, όπως κοσμήματα, λατρευτικά σκεύη, ψηφιδωτά και εικόνες τής βυζαντινής και μεταβυζαντινής περιόδου.

Στη συνέχεια είχαν την τύχη και τη χαρά να παρακολουθήσουν ξενάγηση στην ψηφιακή έκθεση προηγμένης τεχνολογίας με θέμα «Πανάγιος Τάφος: Το μνημείο και το έργο» από την κ. Αντωνία Λαμπροπούλου, μέλος τής διεπιστημονικής ομάδας τού Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου που ανέλαβε το έργο τής αποκατάστασης τού Παναγίου Τάφου. Η πρωτοποριακή αυτή έκθεση, την οποία επιμελήθηκαν το National Geographic σε συνεργασία με τη Διεπιστημονική Ομάδα τού ΕΜΠ, παρουσιάζει το υλικό τού ΕΜΠ από το έργο και τα συγκλονιστικά ευρήματα τόσο κατά τη διάρκεια τού έργου όσο και κατά το άνοιγμα τού Παναγίου Τάφου. Με τη χρήση νέων τεχνολογιών και τρισδιάστατων μοντέλων, οι μαθητές μεταφέρθηκαν στα Ιεροσόλυμα, στον ναό τής Αναστάσεως και «είδαν από κοντά» το μνημείο και τις εργασίες αποκατάστασης τού Ιερού Κουβουκλίου.