Αρσάκεια Ιωαννίνων

Με αφορμή το διαθεματικό πρόγραμμα με τίτλο «Εθελοντισμός: Νοιάζομαι και δρω», που επεξεργάζονται την εφετινή χρονιά, οι μαθητές τής Δ΄ τάξης τού Α΄Αρσακείου Δημοτικού Ψυχικού επισκέφθηκαν, την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2019, το Εθνικο Κέντρο Αιμοδοσίας (Ε.ΚΕ.Α.).

Εκεί είχαν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε διαδραστικό πρόγραμμα με παιχνίδια, βιωματικές δράσεις, συζήτηση, προβολή βίντεο αλλά και ξενάγηση στους χώρους των εργαστηρίων τού Ε.ΚΕ.Α.

Οι μαθητές πήραν πολλές πληροφορίες για την εθελοντική αιμοδοσία και παρακινήθηκαν, όταν μεγαλώσουν, να γίνουν και οι ίδιοι εθελοντές αιμοδότες.

Η δυνατότητα που έδωσε το Ε.ΚΕ.Α. στους μικρούς μαθητές να γνωρίσουν από κοντά όλη τη διαδικασία που ακολουθεί το αίμα από τη στιγμή που θα φτάσει στο εργαστήριο μέχρι τη στιγμή που θα μεταγγιστεί σε έναν ασθενή ήταν μια αξέχαστη εμπειρία τόσο για τα παιδιά που συμμετείχαν στο πρόγραμμα όσο και για τους δασκάλους τους.

Επιστρέφοντας στο Σχολείο οι μαθητές αποτύπωσαν τις σκέψεις τους:

"Σήμερα πήγαμε εκδρομή στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας ή αλλιώς Ε.ΚΕ.Α. Πρώτον, δεν ήξερα καν ότι το αίμα περνά απ’ όλες αυτές τις διαδικασίες πριν χρησιμοποιηθεί. Δεύτερον, έχει ημερομηνία λήξης γι’ αυτό πρέπει να δίνουμε πολλές φορές αίμα κι όχι μόνο μία! Τρίτον, το πλάσμα διατηρείται στους -40ο C. Εντυπωσιακό;"

"Η επίσκεψη στο Ε.ΚΕ.Α ήταν πολύ ωραία! Πιο πολύ με ενθουσίασε η ξενάγηση στα εργαστήρια."

"Η σημερινή επίσκεψη στο Ε.ΚΕ.Α. ήταν φοβερή! Μαθαίνεις πολλά και ωραία πράγματα για το αίμα. Αλλά για εμένα το πιο σημαντικό μήνυμα που μου πέρασε είναι: «Όταν δίνεις αίμα σώζεις μια ζωή»."

"Στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας μού άρεσε που έμαθα τόσα πράγματα για το «ταξίδι τού αίματος»!"

"Αυτό που με εντυπωσίασε, όταν δίνεις αίμα, είναι η διαδικασία που ακολουθείται και από πόσα πολλά μηχανήματα περνάει το αίμα μέχρι να φτάσει σε αυτόν που το χρειάζεται. Και τα είδαμε όλα!"

"Αυτό που μου άρεσε ήταν τα παιχνίδια που παίξαμε, το βίντεο και όλη η διαδικασία τού πόσα πράγματα πρέπει να γίνουν για να διατηρηθεί το αίμα και να μεταγγιστεί. Ήταν πολύ ωραία αυτή η εκδρομή!"