Αρσάκεια Ιωαννίνων

Την Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2020 οι μαθητές τής Δ΄ τάξης τού Α΄Αρσακείου Δημοτικού Ψυχικού επισκέφθηκαν την έκθεση "Σαλαμίνα 2.500 χρόνια" που οργανώνεται από τον Δήμο Ρέντη σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μαριάννα Βαρδινογιάννη.

Το σχετικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα παρουσιάστηκε από τον διακεκριμένο μικροναυπηγό κ. Ε. Γρυπιώτη και περιελάμβανε την αναπαράσταση τής ναυμαχίας τής Σαλαμίνας τού 480 π.Χ., με αφορμή τη συμπλήρωση των 2.500 χρόνων από τη διεξαγωγή της, και την έκθεση μικροναυπηγημένων μοντέλων ιστορικών πλοίων τής εποχής εκείνης.

Τα παιδιά εκδήλωσαν τον θαυμασμό τους με πολλούς τρόπους και στη συνέχεια έγραψαν στις εντυπώσεις τους:

«Ήταν σαν να ταξίδευα με τη χρονομηχανή σε εκείνα τα χρόνια και να έβλεπα τη ναυμαχία τής Σαλαμίνας ζωντανά, μπροστά μου».

«Όταν ο κ. Γρυπιώτης εξηγούσε τη στρατηγική τού Θεμιστοκλή πάνω στην τεράστια μακέτα, ήταν σαν να έβλεπες από ψηλά με αεροπλάνο τα ελληνικά πλοία και τα περσικά, και έτσι μπορούσες να θαυμάσεις το έξυπνο σχέδιο που έδωσε τη νίκη στους Έλληνες».

«Εμένα μου άρεσαν οι τριήρεις που ήταν στην πρώτη αίθουσα, όπου μπορούσες να παρακολουθήσεις την εξέλιξη των πλοίων τής αρχαίας Ελλάδας από τις απλές μονήρεις μέχρι και τις τριήρεις. Αλλά μου έκαναν εντύπωση και τα φοινικικά πλοία που χρησιμοποιούσαν οι Πέρσες και είχαν τα δικά τους πανιά με τα δικά τους σύμβολα».