Αρσάκεια Ιωαννίνων

Την Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2023 οι μαθητές τής Στ΄ τάξης τού Α΄ Αρσακείου Δημοτικού Ψυχικού επισκέφθηκαν το Μουσείο Μπενάκη και ξεναγήθηκαν στην έκθεση "Μικρά Ασία: Λάμψη - Καταστροφή - Ξεριζωμός - Δημιουργία".

Το ταξίδι τους στον χρόνο ξεκίνησε από την ακμή τού Ελληνισμού τής Μικράς Ασίας.
Μέσα από βιωματικές δράσεις ανακάλυψαν σημαντικές πληροφορίες για τη ζωή και την παράδοση των Ελλήνων τής Σμύρνης, τής Καππαδοκίας και τού Πόντου.

Συνεχίστηκε με τη Μικρασιατική Καταστροφή τού 1922, την έξοδο των προσφύγων και την εγκατάσταση των εκπατρισμένων στη μητέρα Ελλάδα.

Μέσα από τον πλούτο τού αρχειακού υλικού, των κειμηλίων και των έργων τέχνης, που εκτίθενται σε αυτή τη μεγάλη επετειακή έκθεση, ο πολύχρωμος κόσμος τής Μικράς Ασίας ξεδιπλώθηκε μπροστά στα μάτια των μαθητών μας.

Έμαθαν, δηλαδή, ότι η Μικρά Ασία ήταν ένας τόπος όπου το ελληνικό στοιχείο υπήρχε από την αρχαιότητα, ένας τόπος συνύπαρξης διαφορετικών πολιτισμών, ένας τόπος μεγάλης οικονομικής δραστηριότητας και πνευματικής άνθησης.

Βίωσαν, ακόμη, τον πόνο και την αγωνία των ξεριζωμένων μετά την καταστροφή τού 1922 και, μπαίνοντας στη θέση τους, σκέφτηκαν και κατέγραψαν τι θα έπαιρναν μαζί τους αν έπρεπε να εγκαταλείψουν βίαια και βιαστικά τον τόπο τους.

Τέλος, εντυπωσιάστηκαν από το γεγονός ότι οι πρόσφυγες τής Μικράς Ασίας κατόρθωσαν να προοδεύσουν στην καινούργια πατρίδα τους, την Ελλάδα, διατηρώντας τις παραδόσεις τους και επιδρώντας καταλυτικά σε πολλούς τομείς τής ελληνικής κοινωνίας.

Δείτε τη δράση και τις εντυπώσεις των μαθητών εδώ.