Αρσάκεια Ιωαννίνων

Όταν οι μαθήτριες και οι μαθητές τής Ε΄ τάξης τού Α΄ Αρσακείου Δημοτικού Ψυχικού παρακολούθησαν προβολή από το φορητό πλανητάριο, που εγκαταστάθηκε στο Σχολείο μας, πραγματικά ενθουσιάστηκαν.

Αυτός ο ενθουσιασμός τους έγινε ακόμη μεγαλύτερος κατά την επίσκεψή τους, την Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2023, στον φυσικό χώρο τού Πλανηταρίου, στο Ίδρυμα Ευγενίδου.

Εκεί είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την πολύ ενδιαφέρουσα ψηφιακή παράσταση θόλου "Το κέντρο τού κόσμου". Το βασικό ερώτημα με το οποίο ξεκίνησε η προβολή ήταν αν υπάρχει κέντρο στο σύμπαν και πού μπορεί να βρίσκεται.
Κατά τη διάρκεια τής παρουσίασης τα παιδιά κατανόησαν πως η προσπάθεια να απαντηθεί αυτό το ερώτημα χάνεται στα βάθη των αιώνων...

Χιλιάδες χρόνια πριν οι αρχαίοι λαοί θεωρούσαν ότι το κέντρο τού κόσμου είναι η Γη και ότι όλα τα ουράνια σώματα περιφέρονται γύρω της. Αυτή η γεωκεντρική θεώρηση τού κόσμου, που επικράτησε για τουλάχιστον δύο χιλιετίες, αποδείχθηκε εσφαλμένη.

Μέσα από το ψηφιακό ταξίδι από την αρχαία Βαβυλώνα στην αρχαία Ελλάδα και από το ηλιοκεντρικό σύστημα τού Κοπέρνικου στη διαστολή τού σύμπαντος, αναθεωρούνται, αναπτύσσονται, διευρύνονται οι σκέψεις, οι αντιλήψεις, οι διαπιστώσεις, οι γνώσεις μας για τη θέση τής Γης και, κατά συνέπεια, τού ανθρώπου στο σύμπαν.

Τέλος, οι μαθητές εντυπωσιάστηκαν από το γεγονός ότι η διαστολή τού σύμπαντος και η ανακάλυψη και άλλων γαλαξιών, εκτός από τον δικό μας, έδειξε ότι, όχι μόνο δεν βρισκόμαστε στο κέντρο τού σύμπαντος, αλλά το σύμπαν δεν έχει καν κέντρο! Επομένως, το αρχικό ερώτημα πήρε την απάντησή του...

Μπορείτε να δείτε τη δράση μας εδώ.