Αρσάκεια Ιωαννίνων

Όλες οι τάξεις τού Α΄ Αρσακείου Δημοτικού Σχολείου Ψυχικού είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν τη διαδραστική συμμετοχή τους στο εξαιρετικά ενδιαφέρον εκπαιδευτικό πρόγραμμα τού Ευρωπαϊκού Μουσείου Άρτου. Εκπληκτική, πράγματι, εμπειρία!

Το Ευρωπαϊκό Μουσείο Άρτου δημιουργήθηκε με τη συμβολή μιας δυναμικής ομάδας νέων ανθρώπων αλλά και έμπειρων γιαγιάδων...

Αποτελεί ένα μουσείο-πρότυπο για την Ελλάδα. Σε αυτό μπορεί κανείς να δει πάνω από 3.000 είδη κεντημένων άρτων από κάθε νομό τής Ελλάδας, καθώς και από 28 χώρες τού εξωτερικού.

Σχέδια και συμβολισμοί από το κύκλο τής ζωής, γέννηση, βάπτιση, αρραβώνα, γάμο, θάνατο, και τον κύκλο τού χρόνου, Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά, Πάσχα, πρωτομαγιά, θέρος, τρύγο, γεμίζουν τα μάτια με δέος και συγκίνηση.

Λειτουργεί με την επιστημονική στήριξη τού Κέντρου Έρευνας τής Ελληνικής Λαογραφίας τής Ακαδημίας Αθηνών.

Περίοπτη θέση στα εκθέματα κατέχουν τα γεωργικά εργαλεία τής παλιάς εποχής, όπως αλέτρια, δρεπάνια, κόρσες, παλαμαριές, χειρόμυλοι. Η λαϊκή τέχνη σε όλο της το μεγαλείο!

Τα ροζιασμένα χέρια των γιαγιάδων δημιούργησαν ολόκληρο κόσμο πάνω στο ψωμί, σύμβολα της φύσης, σπόρους και καρπούς για αφθονία, λουλούδια που αποτυπώνουν την ομορφιά και την ευτυχία...

Και όλα αυτά τα μοναδικά και υπέροχα παρωθούν τις νεότερες γενιές να αναλάβουν την ευθύνη τού χρέους τους να προστατεύουν, να διατηρούν, να μεταδίδουν την ελληνική παράδοση και να κρατούν τα έθιμα τού τόπου μας ζωντανά.