Αρσάκεια Ιωαννίνων

Η πρωτοβουλία "Προστασία Πρώτης Τάξης" αναπτύσσεται για να προστατεύει τη ζωή κάνοντας την καλή υγιεινή μια συνήθεια.

Είναι ένα συναρπαστικό αφηγηματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα που βοηθά τα παιδιά να υιοθετήσουν  συστηματικές πρακτικές υγιεινής.

Tο πρόγραμμα  έχει σχεδιαστεί από την εταιρεία Reckitt Healthcare και έχει ελεγχθεί από το Κέντρο Κλινικής Επιδημιολογίας και Έκβασης Νοσημάτων (CLEO).

Κύριος στόχος είναι η ελαχιστοποίηση τής μετάδοσης των μικροβίων στην τάξη.
Τα παιδιά ενθαρρύνονται να υιοθετήσουν μια ρουτίνα υγιεινής, με βάση την κατανόηση ότι το σωστό πλύσιμο των χεριών μπορεί να κρατήσει τα ίδια αλλά και τα αγαπημένα τους πρόσωπα ασφαλή.

Στο πλαίσιο τού προγράμματος τα πρωτάκια και τα δευτεράκια τού Α΄ Αρσακείου Δημοτικού Ψυχικού, τον Απρίλιο και τον Ιούνιο τού 2023, έμαθαν τι είναι οι μικροοργανισμοί και τα μικρόβια, πού βρίσκονται και πώς μεταδίδονται, καθώς και με ποιους τρόπους μπορούμε να προστατευθούμε από αυτά.

Συγκεκριμένα, οι μαθητές εργάστηκαν με γνώμονα τα παρακάτω ερωτήματα:

Τι είναι τα μικρόβια;
Πού βρίσκονται τα μικρόβια και πώς εξαπλώνονται;
Πώς μπορούμε να προστατευτούμε;
Γιατί πρέπει να πλένουμε τα χέρια μας;
Πότε και πώς πρέπει να πλένουμε τα χέρια μας;

Για να εμπεδώσουν αυτά που πληροφορήθηκαν έκαναν και ένα πείραμα με δαχτυλομπογιές. Γέμισαν με χρώματα ένα ολόλευκο χαρτί και άφησαν τα αποτυπώματα από τις παλάμες τους!
Φυσικά, μετά από αυτό έπλυναν καλά και σωστά τα χεράκια τους.
Έτσι, και το διασκέδασαν πολύ και τον πολύ σημαντικό ρόλο τής υγιεινής διαπίστωσαν…

Στο τέλος τού προγράμματος, με χαρά για όσα έμαθαν και βίωσαν, πήραν μαζί τους το τετραδιάκι με τους κανόνες υγιεινής και συμφώνησαν πως... «καθαρά τα δυο μου χέρια τα κρατώ!»

Δείτε την δράση μας!