Αρσάκεια Ιωαννίνων

Ο Νοέμβρης τού 1973 δεν ξεχνιέται. Είναι ο Νοέμβρης τής εξέγερσης τού Πολυτεχνείου κατά τής δικτατορίας, ο Νοέμβρης που τιμάμε την ελευθερία, τη δημοκρατία, τη δικαιοσύνη.
Μοιραζόμαστε μνήμες, συναισθήματα και σκέψεις για το τότε, το τώρα και το μετά. Mισός αιώνας, 50 χρόνια, έχουν περάσει από τη νύχτα που έγραψε ιστορία υπέρβασης και υπερηφάνειας. Σήμερα ο καθένας και η καθεμιά έχει πάρει τον δρόμο του. Ωστόσο, κάθε Νοέμβρη συναντιόμαστε νοερά, έστω για λίγο, στο ίδιο σταυροδρόμι, εκεί που χτίστηκε η απαράμιλλη δύναμη τής ενότητας, τής αλληλεγγύης, τής συλλογικότητας, τής αξιοπρέπειας και τής ανιδιοτέλειας στην προσφορά.

Εκεί όπου νους και καρδιά έγιναν ένα. Εκεί που, όπως αποτυπώθηκε στη Διακήρυξη τής Συντονιστικής Επιτροπής και στα μηνύματα τού ραδιοσταθμού, υψώθηκε το παντοτινό ΟΧΙ στον απολυταρχισμό και τη βία, το παντοτινό ΝΑΙ στην κυριαρχία τού ελληνικού λαού, στην πολιτική ανεξαρτησία και την αγάπη για την πατρίδα μας.
ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΖΕΙ! 50 χρόνια μετά οι αξίες, οι ιδέες, τα οράματα και τα ιδανικά του μας συγκινούν, μας εμπνέουν, μας καθιστούν πιο υπεύθυνους. Το συμβολικό και διαχρονικό σύνθημα "Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία" επανανοηματοδοτείται σε αντιστοιχία με τις αγωνίες και τις ανάγκες τού σήμερα σε κρίσιμα πολιτικά ζητήματα που αφορούν στη δημοκρατική και ελεύθερη ανθρώπινη υπόσταση.

Ο Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κ. Κυριάκος Πιερρακάκης στο μήνυμά του για την επετειακή ημέρα καταλήγει ως εξής: "Η 17η Νοεμβρίου 1973 έχει κατοχυρώσει τη θέση της στην Ιστορία πάνω από κόμματα και πέρα από χρώματα και διαχωριστικές γραμμές. Εκείνο το βράδυ οι νέοι μάς έδειξαν τον δρόμο προς τη Δημοκρατία. Σήμερα το παράδειγμά τους εξακολουθεί να φωτίζει τον δρόμο προς το καλύτερο κοινό μας μέλλον."

Αυτό ακριβώς, το καλύτερο κοινό μας μέλλον το βλέπουμε και το θαυμάζουμε στα παιδιά τής Ε΄ τάξης τού Α΄ Αρσακείου Δημοτικού Σχολείου Ψυχικού, τα οποία με ένταση, συγκίνηση και πάθος δραματοποίησαν το χρονικό τού Πολυτεχνείου.

Τη διασκευή τού σεναρίου τού έργου "Εμένα με νοιάζει" τού Θωμά Μενεξέ, τη διδασκαλία των ρόλων και την υποβλητική σκηνοθεσία έκανε με πολλή επιτυχία η καθηγήτρια Θεατρικής Αγωγής κ. Βασιλική Μουρίκη. Την επιμέλεια τής εκδήλωσης, με ζήλο και μεράκι, ανέλαβαν οι δασκάλες τής Ε΄ τάξης κ. Σοφία Βλάχου και Νίκη Θεοδωρακοπούλου. Η διδασκαλία και η διεύθυνση τής χορωδίας ήταν έργο, ιδιαίτερα επιλεμημένο, τής καθηγήτριας Μουσικής κ. Φιλιππίας Σακλαρίδου. Βεβαίως, οι ωραίες εκπλήξεις έρχονται από τα ευρηματικά πάντοτε σκηνικά τού καθηγητή Καλλιτεχνικών κ. Αντώνη Στρατούδη και τις "εύγλωττες" προβολές τής καθηγήτριας Πληροφορικής κ. Ασημίνας Στέφου.

Τέλος, πολλά και ειλικρινή συγχαρητήρια προς όλους είπαν αυθόρμητα και με τον πιο όμορφο τρόπο τα βουρκωμένα μάτια των γονέων...

Δείτε τον εορτασμό μας εδώ.