Αρσάκεια Ιωαννίνων

Τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2023 οι μαθήτριες και οι μαθητές τής Δ΄ τάξης τού Α΄ Αρσακείου Δημοτικού Σχολείου Ψυχικού παρακολούθησαν, στον φιλόξενο χώρο τής Βιβλιοθήκης τού Σχολείου μας, την παρουσίαση από τους γεωλόγους τής εταιρείαςΕλληνικό ΜετρόΑ.Ε.κ. Δήμητρα Παπασταματίου και Ιωάννη Μηλιώτη, για έργα υποδομής στο αστικό τοπίο και την προστασία των μνημείων πολιτισμού.

Η συγκεκριμένη παρουσίαση είναι μέρος τού εκπαιδευτικού προγράμματος "Το μετρό στο Γαλάτσι",  που συνήθως πραγματοποιείται σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα στον χώρο των Ολυμπιακών Ακινήτων Γαλατσίου και εντάσσεται στο πλαίσιο τής κατασκευής τής Γραμμής 4, Τμήμα Α΄ (Άλσος Βεΐκου-Γουδή).

Τα παιδιά είχαν την εξαιρετική ευκαιρία να ενημερωθούν εμπεριστατωμένα και παραστατικά για τη διαδικασία κατασκευής τού μετρό με τις δυσκολίες και τα εμπόδια που μπορεί να προκύψουν. Έμαθαν, επίσης, για τις πρόδρομες εργασίες, δηλαδή τη σταδιακή εγκατάσταση εργοταξίων, τις αποξηλώσεις, τις μεταφυτεύσεις, την προσεχτική μεταφορά έργων τέχνης, τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, τις μετατοπίσεις δικτύων ΟΚΩ και τις αρχαιολογικές έρευνες.

Επιπλέον, πληροφορήθηκαν για τον απαραίτητο καθορισμό αυστηρών συντελεστών ασφαλείας τού εργοταξίου, τους χρονικούς περιορισμούς, τις μεθόδους εκσκαφής, τον εντυπωσιακότατο μετροπόντικα και τα τμήματά του, τα ηλεκτρομηχανολογικά συστήματα δικτύου τού μετρό, τις αρχιτεκτονικές αναπλάσεις τού δημόσιου χώρου, καθώς και για τη νέα Γραμμή 4Α.

Το μετρό, το μεγαλύτερο συγκοινωνιακό και περιβαλλοντικό έργο υποδομής, επεκτείνεται και αναπτύσσεται με σκοπό την εξυπηρέτηση των πολιτών και τη διευκόλυνση τής καθημερινότητάς τους. Γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο, η εταιρεία Ελληνικό Μετρό Α.Ε. ενημερώνει το νεανικό κοινό για τον αθέατο κόσμο τής κατασκευής τού μετρό, προκειμένου να γίνουν αντιληπτά, όχι μόνο τα οφέλη και η αναγκαιότητα τού μέσου, αλλά και η περίπλοκη διαδικασία κατασκευής και λειτουργίας ενός τόσο σημαντικού έργου υποδομής μέσα στον αστικό ιστό.