Αρσάκεια Ιωαννίνων

Οι μαθήτριες και οι μαθητές τού A΄ Αρσακείου Δημοτικού Ψυχικού που διδάσκονται τη γερμανική γλώσσα, με καθηγήτριες τις κ. Θεοδώρα Αρταβάνη και Σπυριδούλα Μιχαήλ, στις 11 Νοεμβρίου 2023 συμμετείχαν σε ποικίλες δράσεις σχετικές με την εορτή τού Αγίου Μαρτίνου.

Αρχικά, τα παιδιά έμαθαν για τη ζωή και την προσφορά τού αγαπημένου Αγίου των Γερμανών, προστάτη των φτωχών και των αρρώστων. Παρακολούθησαν βίντεο με θέμα τον εορτασμό τής ημέρας και πραγματοποίησαν σχετικές δραστηριότητες. Ενημερώθηκαν για τα έθιμα που αναβιώνουν κάθε χρόνο την ημέρα αυτή στις γερμανόφωνες χώρες, όπως είναι η κατασκευή μικρών φαναριών, οι πομπές με τα φαναράκια, οι αναπαραστάσεις σημαντικών γεγονότων τής ζωής τού Αγίου, καθώς και η παρασκευή μικρών κουλουριών με τη μορφή του.
Σε όλες τις πόλεις των γερμανόφωνων χωρών, το βράδυ τής παραμονής τής γιορτής, πραγματοποιούνται μεγάλες πομπές, στις οποίες μικροί και μεγάλοι τραγουδούν κρατώντας φαναράκια και καταλήγουν στην εκκλησία.

Ειδικότερα, οι μαθητές τής Γ΄ τάξης, κρατώντας τα δικά τους ξεχωριστά φαναράκια, βγήκαν από την τάξη και τραγούδησαν στο Σχολείο το "Laterne, Laterne“. Στην Δ΄ τάξη οι μαθητές έμαθαν το παραδοσιακό τραγούδι "Ich gehe mit meiner Laterne“ και εμπλούτισαν το λεξιλόγιό τους. Τέλος, ο μαθητές των Ε΄ και η ΣΤ΄ τάξεων, έχοντας ήδη γνώσεις από τις προηγούμενες τάξεις, επεξεργάστηκαν ένα κείμενο-κουίζ με θέμα τη ζωή και την προσφορά τού Αγίου.

Έτσι, μικροί και μεγάλοι μαθητές τού τμήματος Γερμανικής Γλώσσας με τη συγκεκριμένη δράση είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν πολιτιστικά στοιχεία τής Γερμανίας και να προσεγγίσουν με έναν διαφορετικό τρόπο την ξένη γλώσσα που μαθαίνουν. Ακόμη, συνειδητοποίησαν καλύτερα την αξία τής προσφοράς και τής αλληλεγγύης.