Αρσάκεια Ιωαννίνων

Την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2023 οι μαθήτριες και οι μαθητές τής Β΄ και Γ΄ τάξης τού Α΄ Αρσακείου Δημοτικού Σχολείου Ψυχικού επισκέφθηκαν τον πολυχώρο τού οργανισμού "Το Χαμόγελο τού Παιδιού". Εκεί συμμετείχαν σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες με θέμα "Αλληλεγγύη και Ενσυναίσθηση". Η επίσκεψη αυτή πραγματοποιήθηκε με αφορμή την 20ή Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα για την Ανθρώπινη Αλληλεγγύη.

Εθελοντές τού οργανισμού ανέλαβαν να καθοδηγήσουν τα παιδιά σε διάφορους σταθμούς που είχαν οργανώσει. Αφού συζήτησαν για την αλληλεγγύη στη φύση και τη συγκαλλιέργεια, στη συνέχεια επίσκεφθηκαν το παρτέρι τού πολυχώρου, όπου φύτευσαν τα δικά τους γλαστράκια, σύμφωνα με τις οδηγίες τών έμπειρων εκπαιδευτών.

Ακολούθησε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με τους εθελοντές δασοπυροσβέστες αλλά και μια  εντυπωσιακή επίδειξη τής λειτουργίας τού πυροσβεστικού οχήματος. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλα τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να ανέβουν και να καθίσουν για λίγο μέσα στο όχημα, γεγονός το οποίο τα ενθουσίασε.

Επίσης είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν καλύτερα τον βυθό τής θάλασσας και να καταλάβουν τη σημασία τής προστασίας τού περιβάλλοντος και των ζώων που ζουν σε αυτό. Με τη βοήθεια τής αφής προσπάθησαν να ξεχωρίσουν αυτά τα θαλάσσια ζωάκια. Τα παιδιά συνομίλησαν με τους εθελοντές και κατάλαβαν την αξία τής ανιδιοτελούς προσφοράς, καθώς και τι σημαίνει να αγαπάς, να νοιάζεσαι και να φροντίζεις το περιβάλλον σου. Τέλος, τα παιδιά προσέγγισαν με εμπειρικό και πολυαισθητηριακό τρόπο το θέμα τής κοινωνικής αλληλεγγύης και τής σημασίας της στην καθημερινή ζωή αλλά και στο μέλλον τους.