Αρσάκεια Ιωαννίνων

Την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2024 οι μαθήτριες και οι μαθητές τής Δ΄ και Ε΄ τάξης τού Α΄ Αρσακείου Δημοτικού Σχολείου Ψυχικού επισκέφθηκαν τον πολυχώρο τού οργανισμού "Το Χαμόγελο τού Παιδιού", όπου συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Ασφαλής Πλοήγηση στο Διαδίκτυο", με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Ασφαλή Πλοήγηση στο Διαδίκτυο.

Αρχικά ενημερώθηκαν για την αφορμή τής ίδρυσής του, τη λειτουργία του και το σπουδαίο έργο που επιτελεί  και παρακολούθησαν παρουσίαση από εκπρόσωπο τής Διεθνούς Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Κατά τη διάρκεια τής παρουσίασης συμμετείχαν σε μια διαδραστική συζήτηση, μοιράστηκαν εμπειρίες και ενημερώθηκαν για τους σημαντικούς κινδύνους που μπορεί να κρύβονται πίσω από μια οθόνη.

Έμαθαν, επίσης, για τα πλεονεκτήματα των σύγχρονων τεχνολογιών, καθώς και τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να τις αξιοποιούν, ώστε να διατηρούν, παράλληλα, τη διαδικτυακή τους ταυτότητα ασφαλή και να προστατεύουν την ψηφιακή τους ζωή, όπως την πραγματική. Οι μαθητές κατέθεσαν τους προβληματισμούς τους, τα ερωτήματά τους και τις προσωπικές τους εμπειρίες.

Με εύληπτο τρόπο, μέσα από σχετικά βίντεο και παρουσιάσεις πραγματικών γεγονότων, κατανόησαν ότι το διαδίκτυο είναι ένα δυνατό εργαλείο στα χέρια τους με πολλά πλεονεκτήματα και σημαντικές δυνατότητες. Εάν, όμως, δεν χρησιμοποιείται σωστά, τότε δεν είναι ασφαλές. Η αλόγιστη χρήση του, η αποκάλυψη προσωπικών στοιχείων, ο εκφοβισμός, η πολύωρη ενασχόληση, που μπορεί να οδηγήσει στον εθισμό, είναι παράμετροι που εμπεριέχουν πολλούς κινδύνους.

Ακολούθησε ενημερωτική παρουσίαση από τη Microsoft Education, καθώς και διαδραστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο, από επιστημονική ομάδα. Μέσα από όλες αυτές τις ενδιαφέρουσες δράσεις τα παιδιά κατανόησαν ότι, όπως ένας πλοηγός οδηγεί το καράβι του με ασφάλεια στο λιμάνι, έτσι κι εμείς, όταν πλοηγούμαστε στο διαδίκτυο, χρειάζεται πάντα να είμαστε ασφαλείς, για να μπορούμε να χαιρόμαστε το ταξίδι μας στον συναρπαστικό κόσμο του...

Μπορείτε να δείτε τη δράση μας κάνοντας κλικ στην εικόνα.

image001