Αρσάκεια Ιωαννίνων
Οι μαθητές τής Δ΄ τάξης τού Β΄ Αρσακείου Δημοτικού Ψυχικού, την Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015, ξεναγήθηκαν στον ιερό βράχο τής Ακρόπολης από την αρχαιολόγο κ. Ειρήνη Καϊμάρα, υπεύθυνη των Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων τού Μουσείου τής Ακρόπολης.
Αφού έγινε μια σύντομη αναδρομή στην ιστορία τού ιερού βράχου, ξεκίνησε η ανάβαση. Φτάνοντας στα Προπύλαια, οι μαθητές εντυπωσιάστηκαν από τον κομψό, ανάλαφρο ιωνικό ναό τής Αθηνάς Νίκης και τα μνημειώδη Προπύλαια, που δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ, όπως μαρτυρούν οι αγκώνες που είναι εμφανείς ακόμα και σήμερα. Αντικρίζοντας τον Παρθενώνα τα παιδιά θαύμασαν το μέγεθός του, που δεν το είχαν αντιληφθεί, τη θέση του στον βράχο, τη μεγαλοπρέπεια και την ομορφιά του που διατηρούνται, κι ας είναι μισοκατεστραμμένος όπως χαρακτηριστικά σχολίασε εντυπωσιασμένος ένας μαθητής, προσθέτοντας ότι είναι πολύ πιο όμορφος σήμερα απ’ ό,τι στα αρχαία χρόνια. Τα παιδιά εντυπωσιάστηκαν από το πολυσήμαντο Ερέχθειο, τη δομή του και την περίτεχνη διακόσμηση του. Στο τέλος είδαν τα μνημεία τής νότιας κλιτύος από ψηλά και την πανοραμική άποψη τής Αθήνας από τη δυτική πλευρά τού βράχου και αναγνώρισαν τα τοπόσημα, τον ναό τού Ηφαίστου, την Αρχαία Αγορά, το Αστεροσκοπείο, τον Άρειο Πάγο, τον λόφο τού Φιλοπάππου.
Ενθουσιασμένοι, γεμάτοι όμορφα συναισθήματα περπατώντας στα λιθόστρωτα μονοπάτια δεν παρέλειψαν να αναφερθούν στον μεγάλο αρχιτέκτονα Δημήτριο Πικώνη, που με τόση ευαισθησία και σεβασμό σχεδίασε και διαμόρφωσε τον περιβάλλοντα χώρο.
Η ξενάγηση στην Ακρόπολη ήταν μια συναρπαστική εμπειρία για όλους.