Αρσάκεια Ιωαννίνων
Οι μαθητές τής Γ΄ τάξης τού Β΄ Αρσακείου Δημοτικού Ψυχικού παρακολούθησαν μια πολύ ενδιαφέρουσα εισήγηση από την αρχαιολόγο κ. Καϊμάρα με τίτλο «Στα ίχνη τού Οδυσσέα». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στον χώρο τής βιβλιοθήκης των Σχολείων τη Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015.
Η  ομιλία στηρίχθηκε σε μια παρουσίαση τού ταξιδιού τού Οδυσσέα μέσα από πίνακες Ελλήνων και Ευρωπαίων ζωγράφων τού 19ου και τού 20ού αιώνα. Μέσα από την παρατήρηση και τη συζήτηση οι μαθητές συνειδητοποίησαν τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν οι θεοί στην εξέλιξη τής ιστορίας τού Οδυσσέα. Επεμβαίνουν στη δράση, πότε ως βοηθοί και πότε ως αντίπαλοι, αλλά ο άνθρωπος καθορίζει με τις αποφάσεις του τη μοίρα του. Από την αναπαράσταση τού ήρωα στους πίνακες τού 19ου αιώνα βρήκαν ότι είναι πάντα ντυμένος με πανοπλία και περικεφαλαία, σαν σωστός πολεμιστής, για να ξεχωρίζει από τους απλούς συντρόφους του.
Στη συνέχεια η κ. Καϊμάρα παρουσίασε εικόνες από αγγεία που έχουν βρεθεί και είναι εμπνευσμένα από την Οδύσσεια. Σε αυτά οι μαθητές παρατήρησαν το πώς φανταζόντουσαν οι αρχαίοι Έλληνες την Κίρκη, τον Άδη, τις Σειρήνες. Σύγχρονοι, μάλιστα, ζωγράφοι εμπνεύστηκαν από τα αγγεία και δημιούργησαν τα δικά τους έργα.
Τέλος, με αφορμή το πλοίο τού Οδυσσέα οι μαθητές άκουσαν σημαντικές πληροφορίες για τη ναυσιπλοΐα τής αρχαιότητας. Από αντίστοιχη εικόνα αγγείου βρήκαν τις διαφορές εμπορικών και πολεμικών πλοίων. Η εξέλιξη αυτών των πλοίων ήταν η αθηναϊκή τριήρης, που αποτελούσε και σύμβολο τής ναυτικής δύναμης των Αθηναίων.