Αρσάκεια Ιωαννίνων
Στο πλαίσιο τού διαθεματικού προγράμματος που επεξεργάζονται, με θέμα «Η παλέτα τού καλλιτέχνη», οι μαθητές τής Δ΄1 τάξης τού Β΄ Αρσακείου Δημοτικού Ψυχικού επισκέφθηκαν το Ίδρυμα Θεοχαράκη και ξεναγήθηκαν στην έκθεση με τίτλο: «Όταν το φως χορεύει, μιλώ δίκαια. Ο Γιώργος Σεφέρης και η ποίησή του μέσα από τη ζωγραφική και τη φωτογραφία».
Στόχος τής επίσκεψης ήταν να γνωρίσουν οι μαθητές τον Γιώργο Σεφέρη, την προσωπικότητά του και το έργο του, αλλά και να κατανοήσουν τη σχέση που συνδέει την ποιητική με την εικαστική έκφραση.
Με την παρατήρηση και τον σχολιασμό των ασπρόμαυρων φωτογραφιών, που ο ίδιος είχε δημιουργήσει, οι μαθητές είδαν τον κόσμο μέσα από τον φακό τού ποιητή, γνώρισαν την εποχή που έζησε, τα θέματα που τον συγκινούσαν και τις στιγμές στις οποίες στεκόταν η ματιά του.
Έπειτα το σκηνικό άλλαξε και μέσα από πολύχρωμους πίνακες οι μαθητές ανακάλυψαν τη θεματολογία τής ποίησής του, τις πηγές τής έμπνευσής του, την αγάπη του για την αυθεντική παράδοση και τη φιλοπατρία του, και άρχισαν να κατανοούν το χάρισμα τού Σεφέρη να μετατρέπει το βίωμα σε ποίηση.
Τέλος, παρατηρώντας τα έργα σύγχρονων καλλιτεχνών εμπνευσμένα από τους στίχους του κατάλαβαν πως η ποίηση και η ζωγραφική είναι τέχνες πολύ κοντινές, αφού όπως σημειώνει και ο ποιητής Σιμωνίδης:
«Η ζωγραφική είναι σιωπηλή ποίηση, ενώ η ποίηση είναι ομιλούσα ζωγραφική».