Αρσάκεια Ιωαννίνων
Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ήταν η συνάντηση των μαθητών τής Στ΄ τάξης τού Β΄ Αρσακείου Δημοτικού Ψυχικού με την κ. Όλγα Κατσιαρδή-Hering, ομότιμη καθηγήτρια τής Ιστορίας τού Νέου Ελληνισμού στη Φιλοσοφική Σχολή τού Πανεπιστημίου Αθηνών, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2017, στον χώρο τής Βιβλιοθήκης των Σχολείων.
Επικοινωνιακή, ιδιαιτέρως ευχάριστη, ουσιαστική και απολύτως ευκρινής στον λόγο της κέρδισε την προσοχή των παιδιών κατά την παρουσίαση τού θέματος «Παροικιακός Ελληνισμός: Γέφυρες τού Δούναβη, Γέφυρες Επικοινωνίας, Γέφυρες Πολιτισμού». 
Με την επιλογή κατάλληλου και ελκυστικού εποπτικού υλικού κατάφερε να δώσει στα παιδιά να καταλάβουν ότι οι παροικίες των Ελλήνων τής Διασποράς δημιουργήθηκαν κοντά στους χερσαίους εμπορικούς δρόμους, σε ποτάμια και σε λιμάνια, με σκοπό την ανάπτυξη τού εμπορίου και τής ναυτιλίας αλλά και την ενίσχυση τού ελληνικού στοιχείου, κυρίως από τον 17ο έως και τον 19ο αιώνα.
Επίσης, επεσήμανε τις προϋποθέσεις εγκατάστασης Ελλήνων ομοεθνών σε ξένες πόλεις, με κύρια τη χριστιανική θρησκεία, και τον τρόπο και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες οργανώθηκε και αναπτύχθηκε η εγκατάσταση αυτή.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην αναγκαιότητα τής κατασκευής γνωστών γεφυρών τού Δούναβη, όπως η Γέφυρα Αλυσίδων στη Βουδαπέστη, που τη χρηματοδότησε ο περίφημος ευεργέτης Γεώργιος Σίνας, αλλά και η Γέφυρα Νόβισαντ ή Ελευθερίας στο Βελιγράδι, η οποία το 2005 επανακατασκευάστηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και μετονομάστηκε σε Γέφυρας Ευρώπης, καθώς ο θρυλικός αυτός ποταμός ενώνει την Κεντρική Ευρώπη με τη βαλκανική χερσόνησο και η εφαρμογή των οικονομικών συμφωνιών τής ισχυρής Δύσης (Αγγλία, Γαλλία, Ολλανδία, Βενετία) με την Οθωμανική Αυτοκρατορία (Συνθήκες Πασάροβιτς, Κάρλοβιτς, Κιουτσούκ-Καϊναρτζή) συνέβαλε καθοριστικά στην ενδυνάμωση τής ελληνικής παρουσίας στον ευρωπαϊκό κόσμο.
Στήθηκαν επομένως στέρεες γέφυρες επικοινωνίας και πολιτισμού,με σκοπό την απελευθέρωση από την οθωμανική κατάκτηση, τη συγκρότηση ανεξάρτητου ελληνικού κράτους, την πνευματική αναγέννηση τού Ελληνισμού και την ανάπτυξη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. 
Τέλος, με σεβασμό και ευγνωμοσύνη, έγινε η απαραίτητη αναφορά στο σπουδαίο έργο και την ανεκτίμητης αξίας προσφορά κορυφαιων Ελλήνων τής Διασποράς, όπως τού Ρήγα Φεραίου, τού Αδαμάντιου Κοραή, τού Γεωργίου Αβέρωφ, τού Μιχαήλ Τοσίτσα, τού Αποστόλου Αρσάκη, τού Γεωργίου Σίνα και τού Ιωάννη Βαρβάκη, που ενισχύουν την πεποίθηση ότι ο Ελληνισμός μπορεί να μεγαλουργεί, να πρωτοπορεί, να εμπνέει και να διαφωτίζει…