Αρσάκεια Ιωαννίνων

Άγρια στη φύση, αδέσποτα στη γειτονιά μας, μέλη τής οικογένειάς μας, λούτρινα παιχνίδια στο δωμάτιο, ακόμη και ήρωες στα παραμύθια, τα ζώα είναι ένα κομμάτι τής καθημερινής ζωής μας!

Έτσι, στις 4 Οκτωβρίου 2022, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων, μαθητές και μαθήτριες τού Β΄Αρσακείου Δημοτικού Ψυχικού διάβασαν, έγραψαν, ζωγράφισαν, συζήτησαν, παρακολούθησαν και έμαθαν για τις συνήθειές τους και τις ανάγκες τους, τους κινδύνους που τα απειλούν και τον σημαντικό ρόλο τους στη φύση, καθώς και για την ευθύνη που αναλαμβάνει κάποιος όταν υιοθετεί ένα ζωάκι και τον εθελοντισμό στα καταφύγια αδέσποτων ζώων.

Τα παιδιά τής Α΄τάξης συναντήθηκαν στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας τής ΦΕ με την αδέσποτη σκυλίτσα, την Ουρίτσα και η καθηγήτρια Φυσικής τού Α΄Αρσακείου Λυκείου Ψυχικού και εθελόντρια σε φιλοζωικό σύλλογο κ. Σία Δρίλλια τούς παρουσίασε, με αλληλεπιδραστικό τρόπο, το πρόγραμμα "Νιώθω και φροντίζω ένα αδέσποτο - όλοι διαφορετικοί, όλοι σημαντικοί".

Τα παιδιά βρήκαν αμέσως τρόπο να εκφράσουν την αγάπη τους. Συγκέντρωσαν τροφές για τα αδέσποτα ζωάκια και χάρηκαν για την προσφορά τους.

Μαθητές τής Β΄τάξης παρακολούθησαν στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας τής ΦΕ, από την υπεύθυνη τού προγράμματος "Ippothesis" κ. Ρόζα Ρούσσου παρουσίαση για τα ιπποειδή ζώα τής Ελλάδας, με τι τρέφονται, πόσο νερό χρειάζονται καθημερινά, τι απαιτείται για τη φροντίδα τους, ποιες είναι οι κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης των ζώων αυτών και πώς μπορεί κάποιος να βοηθήσει εθελοντικά στην προσπάθεια προστασίας τους.

Μαθητές, επίσης, τής Α΄και Β΄τάξης παρακολούθησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα τού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας τής Φ.Ε. "Τα ζώα κι εμείς".
Πώς συμπεριφερόμαστε στα ζωάκια; Τα αδέσποτα ζωάκια αντιμετωπίζουν κινδύνους; Μπορώ να βοηθήσω;
Τι να κάνω για να μην υπάρχουν αδέσποτα στον δρόμο;

Στο τέλος οι μαθητές και οι μαθήτριες κατασκεύασαν χειροτεχνίες και πήραν ως αναμνηστικό έναν σελιδοδείκτη τού Μουσείου.

Αλλά και οι μαθητές τού Γερμανικού Τμήματος ασχολήθηκαν με διάφορες δραστηριότητες.

Στην Γ΄ τάξη ζωγράφισαν το φυλλάδιο "Η αλφαβήτα με τα ζωάκια", το πλαστικοποίησαν και… έτοιμο το σουπλά για το μεσημεριανό τραπέζι!
Στην Δ΄ τάξη ζωγράφισαν το αγαπημένο τους ζώο και έμαθαν εκφράσεις για να το περιγράφουν.
Τέλος, στην Ε΄ τάξη έλυσαν σταυρόλεξα και κουίζ σε γερμανικό βιβλίο παιχνιδιών.