Αρσάκεια Ιωαννίνων

Το αυθεντικό χειρόγραφο τής αρχής μιας σονάτας για πιάνο KV. 590b τού Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ παρουσιάστηκε από τον κ. Linus Klumpner, διευθυντή των Μουσείων Μότσαρτ τού Ιδρύματος Mozarteum Salzburg, και την κ. Deborah Gatewood, υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων των Μουσείων Μότσαρτ, στους μαθητές τής Ε΄ τάξης τού Β΄ Αρσακείου Δημοτικού Σχολείου Ψυχικού, στον χώρο τής Βιβλιοθήκης των Αρσακείων σχολείων, την Τρίτη 23 Μαΐου 2023.

Το συγκεκριμένο χειρόγραφο ανήκει στην πολύτιμη συλλογή τού Διεθνούς Ιδρύματος Μοτσαρτέουμ Σάλτσμπουργκφυλάσσεται σε ειδικό χώρο και δεν εκτίθεται σε μουσείο, ενώ ήταν η πρώτη φορά παγκοσμίως που ταξίδεψε εκτός Αυστρίας για να παρουσιαστεί σε μαθητές ενός σχολείου.
Ήταν επίσης και η πρώτη φορά που ένα χειρόγραφο τού Μότσαρτ ήρθε στην Ελλάδα από το Ίδρυμα Μοτσαρτέουμ.

Οι μαθητές μας καλωσόρισαν και συγκίνησαν τους δυο εκλεκτούς καλεσμένους παίζοντας ορχηστρικά το «Χασάπικο 40» το οποίο ο Μάνος Χατζιδάκις συνέθεσε πάνω σε θέμα τής Συμφωνίας αρ. 40 τού Μότσαρτ.

Αμέσως μετά οι μαθητές απόλαυσαν την πολύ αξιόλογη παρουσίαση τού κ. Klumpner και τής κ. Gatewood, συνομίλησαν μαζί τους, εμπλούτισαν τις γνώσεις τους σχετικά με τον Μότσαρτ, είδαν τον γραφικό χαρακτήρα και θαύμασαν από κοντά το αυθεντικό χειρόγραφο τού συνθέτη, ακούγοντας τη μουσική του και, όπως οι ίδιοι είπαν, έζησαν κάτι μοναδικό που θα τους μείνει αξέχαστο!

Ο κ Linus Klumpner δήλωσε αμέσως μετά την επίσκεψή του στα Αρσάκεια Σχολεία Ψυχικού:

"Η εκπαίδευση των νεότερων γενεών είναι ένας από τους πρωταρχικούς στόχους τού Διεθνούς Ιδρύματος Mozarteum. Αυτή τη φορά ήρθαμε στην Ελλάδα για μια πολύ ιδιαίτερη περίσταση: το πρωτότυπο αυτόγραφο τού Wolfgang Amadeus Mozart του KV. 590b φιλοξενήθηκε σε ένα από τα παλαιότερα σχολεία τής Ελλάδας. Οι μαθητές των Αρσακείων Σχολείων, που ιδρύθηκαν το 1836, έμαθαν περισσότερα για αυτή τη σύνθεση και τον παγκοσμίου φήμης συνθέτη. Η ομάδα μου από τα Μουσεία Μότσαρτ κι εγώ απολαύσαμε μια ευχάριστη και ενδιαφέρουσα ανταλλαγή με τους πολύ αφοσιωμένους μαθητές τής μουσικής. Αυτή η ζωντανή εκπαιδευτική συνεργασία είναι η απόδειξη: Ο Μότσαρτ ζει!"

Η συγκεκριμένη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε μετά από πρόσκληση τής κ. Ευγενίας Βοτανοπούλου, προέδρου τού Mozarteum Hellas και καθηγήτριας Μουσικής τού Β´ Αρσακείου Δημοτικού Ψυχικού, προς το Ίδρυμα Mozarteum Salzburg.