Αρσάκεια Ιωαννίνων
Η νέα σχολική χρονική βρίσκεται στο ξεκίνημα της. Μια χρονιά ιδιαίτερα σημαντική, καθώς φέτος υλοποιείται ένας από τους βασικούς εκπαιδευτικούς μας στόχους, η διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας.

Η διεύρυνση του ωραρίου θα ωφελήσει πολλαπλά μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς.

Καταρχήν, δίνει τη δυνατότητα να αξιοποιούνται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η διδακτική διαδικασία και οι μαθησιακές ικανότητες των παιδιών. Επιμηκύνει τον χρόνο  για την ολοκλήρωση της μαθησιακής διαδικασίας στο σχολείο, (καλύτερη κατανόηση και εμπέδωση της διδακτέας ύλης, επίλυση αποριών κ.ά). Επιτρέπει την πιο ουσιαστική και ευκολότερη εφαρμογή σύγχρονων μεθόδων διδασκαλίας και μάθησης (υλοποίηση ομαδικών διαθεματικών εργασιών στο σχολείο, αξιοποίηση διαθέσιμων στο σχολείο ηλεκτρονικών πηγών και βιβλιοθήκης, κ.ά). Καθιστά πιο ενεργή τη συμμετοχή του παιδιού στην κατάκτηση της γνώσης και καλλιεργεί ανάλογες δεξιότητες.  Διευκολύνει την εφαρμογή καινοτόμων εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και τη μεγαλύτερη ενασχόληση με δράσεις που καλλιεργούν πολύπλευρα το μαθητή και αναπτύσσουν την κριτική και δημιουργική του σκέψη. Όπως είναι ο πολιτισμός, η φιλαναγνωσία, η μαθηματική σκέψη, η αγωγή λόγου, οι φυσικές επιστήμες. Περιορίζει δραστικά τις κατ’ οίκον εργασίες, μια πρακτική που έχει αναγνωριστεί παγκοσμίως ως ξεπερασμένη και παιδαγωγικά ανώφελη. Αποσυμφορεί τον πολύτιμο οικογενειακό χρόνο από το «διάβασμα» των παιδιών και απαλλάσσει τους γονείς από καθήκοντα άμεσης διδασκαλίας.

 Άλλωστε, για το Σχολείο μας, τα θετικά αποτελέσματα του συγκεκριμένου τρόπου διδασκαλίας είναι ήδη γνωστά, καθώς τα τελευταία χρόνια δουλεύει με βάση αυτή τη φιλοσοφία και έχει ήδη περιορίσει σημαντικά τον όγκο εργασίας στο σπίτι. Με το νέο ωράριο, τα παιδιά θα γυρίζουν στο σπίτι με ολοκληρωμένο τον κύριο όγκο των καθηκόντων τους. Ειδικά στις μικρές τάξεις, θα αφήνουν καθημερινά την τσάντα στο σχολείο. Η ύπαρξη κατ΄οίκον εργασίας θα εξαρτάται από παιδαγωγικούς παράγοντες, όπως η αυξημένη δυσκολία ορισμένων γνωστικών αντικειμένων ή η έκβαση της διδασκαλίας.

Σημαντικό ρόλο στην εφαρμογή του νέου προγράμματος και στους εκπαιδευτικούς στόχους που απορρέουν από αυτό, θα διαδραματίσει η ηλεκτρονική πλατφόρμα μάθησης (www.e-arsakeio.gr), η οποία μεταξύ άλλων, ενισχύει την περαιτέρω εξάσκηση και αυτενέργεια των μαθητών, με δυναμικό και αποτελεσματικό τρόπο. 

Αξίζει φυσικά να τονιστεί ότι το νέο πρόγραμμα έχει διαμορφωθεί με βάση τις πιο σύγχρονες παιδαγωγικές θεωρίες, τα νέα Διαθεματικά Ενιαία Πλαίσια Προγραμμάτων Σπουδών και τα νέα Αναλυτικά Προγράμματα Σπουδών. Κυρίως όμως, στηρίζεται στη μεγάλη εμπειρία και τεχνογνωσία της Φ.Ε. και φυσικά στην παιδαγωγική ευσυνειδησία, στην παιδαγωγική και επιστημονική κατάρτιση των εκπαιδευτικών της και στην αγάπη τους για τα παιδιά και το έργο τους.

Καλή σχολική και δημιουργική χρονιά.



Η Διευθύντρια

Θεοδώρα Κωνσταντινίδου