Αρσάκεια Ιωαννίνων
004aΗ λογοτεχνία αποτελεί, κατά κοινή ομολογία, ένα άριστο παιδαγωγικό εργαλείο για την επίτευξη των σκοπών της αγωγής, καθώς συμβάλλει στην ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας του παιδιού. Το σχολείο, αναγνωρίζοντας την σπουδαιότητά της, την έχει εντάξει στην καθημερινή εκπαιδευτική διαδικασία και υλοποιεί ποικίλες δράσεις με κύριο, φυσικά, άξονα τη φιλαναγνωσία. Είναι ιδιαίτερο σημαντικό να γνωρίζουν τα παιδιά από κοντά και να συνομιλούν με τους συγγραφείς των αγαπημένων τους βιβλίων.

Την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013 επισκέφτηκε το σχολείο μας μία από τις σημαντικότερες συγγραφείς παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας, η κ. Άλκη Ζέη.  Οι μαθητές της Δ’ και της Στ’ τάξης  με αφορμή την επεξεργασία των βιβλίων της «Ο θείος Πλάτων» και «Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου» αντίστοιχα, είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν μαζί της.  Πιο συγκεκριμένα:

Οι μαθητές της Δ’ τάξης επεξεργάστηκαν το βιβλίο της «ο Θείος Πλάτων». Tα παιδιά έμαθαν πολλές πληροφορίες για τη ζωή και το έργο της συγγραφέως μέσα από τη μελέτη της βιογραφίας της. Στη συνέχεια διαβάστηκε και συζητήθηκε μέσα στην τάξη το βιβλίο της «ο Θείος Πλάτων». Ταυτόχρονα, με τη βοήθεια της καθηγήτριας της Μουσικής έμαθαν τραγούδια με στίχους βγαλμένους από την ιστορία του βιβλίου. Έπειτα, οι μαθητές χωρισμένοι σε ομάδες ασχολήθηκαν με διάφορες δημιουργικές και παιγνιώδεις δραστηριότητες σχετικές με το βιβλίο. Έδωσαν τον δικό τους τίτλο και τέλος στην ιστορία, περιέγραψαν και ζωγράφισαν την αγαπημένη τους σκηνή, εξέφρασαν τις σκέψεις τους για τον ήρωα που ξεχώρισαν και έγραψαν τα δικά τους ποιήματα. Ακόμη, ζωγράφισαν το δικό τους εξώφυλλο, έφτιαξαν και έλυσαν σταυρόλεξα και ακροστιχίδες.

Ένα πολύ σημαντικό μέρος της δουλειάς όλων των παιδιών, υπό τη μορφή εντύπου, παρουσιάστηκε και χαρίστηκε στη συγγραφέα. Στο τέλος της βιβλιοπαρουσίασης, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με την Άλκη Ζέη και να της απευθύνουν ερωτήσεις αναφορικά με τη ζωή και το έργο της.

Οι μαθητές της Στ’ τάξης διάβασαν και επεξεργάστηκαν το πολυμεταφρασμένο βιβλίο της «Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου.

  Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου θαύμασαν το θάρρος και την επινοητικότητα του Πέτρου, του μικρού αυτού αντιστασιακού που έκανε δύσκολη τη ζωή στους Ιταλούς και Γερμανούς κατακτητές. Δε έμειναν, όμως, σε μία επιφανειακή ανάγνωσή, αλλά με αφορμή το συγκεκριμένο βιβλίο, ανακάλυψαν τα ιστορικά γεγονότα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, είδαν φωτογραφικό υλικό από τον πόλεμο στην Αλβανία και τη Γερμανική κατοχή 1941-1944, αλλά και από την Αντίσταση των Ελλήνων. Συνέδεσαν την ελληνική ιστορία εκείνης της περιόδου με τα γεγονότα που περιγραφόταν στο βιβλίο.

Στη συνέχεια επεξεργάστηκαν μέσα από ένα ερωτηματολόγιο βασικά περιστατικά του βιβλίου. Τέλος έφτιαξαν το προφίλ του πρωταγωνιστή, δηλαδή του Πέτρου. Φαντάστηκαν την εξωτερική του εμφάνιση, μάντεψαν τις προτιμήσεις του, σκιαγράφησαν το χαρακτήρα του και μελέτησαν την προσωπικότητά του. Ταυτόχρονα, με τη βοήθεια της καθηγήτριας της Μουσικής έμαθαν τραγούδια με στίχους βγαλμένους από το σύνολο των βιβλίων της, καθώς οι συγκεκριμένοι μαθητές συμμετείχαν, όταν ήταν στη Δ’ τάξη στον 1ο Μαραθώνιο Ανάγνωσης και είχαν διαβάσει βιβλία της Άλκη Ζέη. Στο τέλος, της βιβλιοπαρουσίασης τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με την Άλκη Ζέη και να της απευθύνουν ερωτήσεις αναφορικά με τη ζωή και το έργο της.

Αναμφισβήτητα η συνάντηση με την κ. Άλκη Ζέη θα μείνει αξέχαστη σε όλους μας, μαθητές και εκπαιδευτικούς!