Αρσάκεια Ιωαννίνων
1573 apofoitoi-1573

Λεύκωμα αποφοίτων 2016
Μοιραστήκαμε το ταξίδι ως εδώ: μοιραστήκαμε γνώσεις κι έγνοιες μαζί σας, κοπιάσαμε μαζί σας -κι ας μοιάζαν κάποτε στείρες κι ανώφελες οι «γνώσεις», σχολαστικές και στεγνές-˙ σταθήκαμε δίπλα σας με προσήλωση, με θέληση να σας στηρίξουμε, να εξοπλίσουμε το νου σας με ιδέες και δύναμη˙ και τώρα, είμαστε εμείς που κλέβουμε αισιοδοξία απ΄την ανάγκη σας να κατακτήσετε, ν΄αλλάξετε τον κόσμο..


Σε μια εποχή που το παράλογο και το άδικο μοιάζει να κυριαρχούν, εμείς εδώ -εσείς κι εμείς, οι δάσκαλοί σας- με λογισμό και μ΄όνειρο, θεμελιώνουμε τη βεβαιότητα πως με το λόγο ο άνθρωπος μπορεί να χαράζει τον δικό του καλύτερο δρόμο..

Στα πρόσωπά σας αποτυπώνεται η αλήθεια αυτής της αισιοδοξίας: πρόσωπα νέων ανθρώπων που κοιτάζετε τολμηρά κι αισιόδοξα τα όνειρά σας, που ξέρετε -ή σιγά σιγά θα μάθετε- πως ο λόγος, η σκέψη κι η αγάπη που καλλιεργήσαμε σ΄αυτές εδώ τις τάξεις δεν χάνουν ποτέ τη δύναμή τους... κι αυτή είναι η δύναμη της παιδείας, που υπερβαίνει τη μετάδοση της γνώσης, που χτίζει σχέσεις ουσιαστικές ανάμεσά σας, ανάμεσά μας.

Στα ταξίδια σας
να σας συντροφεύουν εικόνες, ιδέες και γνώσεις
που γεννήθηκαν στις τάξεις του σχολείου μας,
να δίνουν πάντα αξία και ποιότητα στα βήματά σας
και να γεμίζουν χαμόγελο το πρόσωπό σας...

οι καθηγητές και οι καθηγήτριές σας
αρσάκειο λύκειο θεσσαλονίκης
ιούνιος 2016