Αρσάκεια Ιωαννίνων
Στο πλαίσιο τού προγράμματος υποδοχής Γάλλων μεταπτυχιακών φοιτητών στη χώρα μας, τα Αρσάκεια Σχολεία, με την ευθύνη τής Συντονίστριας Γαλλικών τής Φ.Ε. κ. Χρύσας Παπουτσάκη, και σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδας και τις υπεύθυνες υλοποίησης τού προγράμματος - ακολούθους τής Γαλλικής Πρεσβείας κ. Odile Cobacho και Emmanuelle Boillon, είχαν την ευκαιρία να φιλοξενήσουν τρεις Γάλλους μεταπτυχιακούς φοιτητές, master Fle (διδασκαλία τής Γαλλικής ως ξένης γλώσσας) τού Πανεπιστημίου τού Artois. Οι φοιτητές αυτοί, που πραγματοποιούν την πρακτική τους εξάσκηση στο τμήμα Εκπαιδευτικής Συνεργασίας τού ΓΙΕ, συμμετείχαν ενεργά στο μάθημα όλων των τάξεων τής πρωτοβάθμιας. Συγκεκριμένα, οι φοιτητές παρακολούθησαν συνολικά 20 διδακτικές ώρες, συμμετέχοντας ενεργά στη διαδικασία τού μαθήματος.
Στις τάξεις των Δημοτικών δραστηριοποίησαν τους μαθητές με μια σειρά από βιωματικές δράσεις και παιχνίδια, όπως: “Dans ma valise il y a . . .”, “Où est Charlie ?” , μέσα από τα οποία δίδαξαν γραμματικά φαινόμενα και λεξιλόγιο με απλό και παιγνιώδη τρόπο και κέρδισαν τα χαμόγελα των μαθητών, παίζοντας μαζί τους.
Οι μαθητές ενθουσιάστηκαν από την παρουσία των Γάλλων φοιτητών στο μάθημα τής Γαλλικής γλώσσας και συμμετείχαν με χαρά σε όλη τη διαδικασία τού μαθήματος. Η δράση αυτή τού Γαλλικού Τμήματος αποτέλεσε για αυτούς μία πολύ καλή εμπειρία, διότι διαπίστωσαν ότι μπορούν να κατανοήσουν, αλλά και να επικοινωνήσουν, με ευχέρεια στα Γαλλικά, τόσο στον προφορικό όσο και στον γραπτό λόγο.