Αρσάκεια Ιωαννίνων
Την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016 οι μαθητές τής Στ΄ τάξης τού Γ΄ Αρσακείου Δημοτικού Ψυχικού επισκέφθηκαν το Νέο Μουσείο τής Ακρόπολης.
Οι μαθητές είδαν από κοντά τα ευρήματα τού ιερού βράχου. Ξεκινώντας την περιήγησή τους από το ισόγειο, τα παιδιά αντίκρισαν ευρήματα από αρχαίους οικισμούς και ιερά. Η ανηφορική κλίση στο κεκλιμένο γυάλινο επίπεδο στον εσωτερικό χώρο τού μουσείου παρέπεμπε σε ανάβαση προς την Ακρόπολη.
Στη νότια πλευρά τής αίθουσας, ο πλούτος και η ποικιλία των αρχιτεκτονικών γλυπτών και των ελεύθερων αναθημάτων, των κορών, των ιππέων και άλλων έργων, προσφέρουν μια συναρπαστική εικόνα τής Ακρόπολης κατά την αρχαϊκή περίοδο.
Η επίσκεψη συνεχίστηκε στον πρώτο όροφο, όπου οι μαθητές εντυπωσιάστηκαν από τα γλυπτά τής ζωφόρου και τού θωρακίου τού Ναού τής Αθηνάς Νίκης, τα γλυπτά των ζωφόρων τού Ερεχθείου και βέβαια τις περίφημες Καρυάτιδες τού ίδιου ναού.
Στον τελευταίο όροφο τού μουσείου οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν βιντεοπαρουσίαση σχετικά με τον Παρθενώνα και τον γλυπτό του διάκοσμο. Η ενσωμάτωση τής ζωφόρου τού Παρθενώνα στον ορθογώνιο τσιμεντένιο πυρήνα τού Μουσείου, ο οποίος έχει τις ίδιες διαστάσεις με τον σηκό τού Παρθενώνα, η τοποθέτηση των μετοπών ανάμεσα στις κολόνες, η ανάπτυξη των μορφών των δύο αετωμάτων τού ναού και η συνένωση των πρωτότυπων γλυπτών με τα αντίγραφα εκείνων που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο έδωσαν τη δυνατότητα στους μαθητές να απολαύσουν για πρώτη φορά ολόκληρο τον γλυπτό διάκοσμο τού Παρθενώνα και να κατανοήσουν τις παραστάσεις που απεικονίζονται σε αυτόν.